Metro
Metro Binnenland 28 sep 2020 / 10:52 uur

Vanavond geven Rutte en De Jonge om 19.00 uur een persconferentie

Premier Mark Rutte en ‘coronaminister’ Hugo de Jonge geven vanavond om 19.00 uur een persconferentie over de corona-aanpak. De persconferentie zou eigenlijk morgenavond zijn.

Mogelijk worden voor de grote steden, waar de besmettingen snel oplopen, nieuwe maatregelen aangekondigd. Een aantal zaken die inmiddels zijn uitgelekt: bij het betaald voetbal is geen publiek meer welkom, thuiswerken wordt strikter gehandhaafd en horecagelegenheden in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, en mogelijk zelfs in het hele land, moeten om 22.00 uur de deuren sluiten.

Het coronavirus verspreidt zich momenteel een stuk sneller in Nederland dan in veel andere Europese landen. Daardoor stijgt de druk op de ziekenhuizen. Aanvankelijk was het vooral in de Randstad mis, maar in steeds meer veiligheidsregio’s is de situatie zorgwekkend.

Amsterdam en Den Haag in top 10

De verwachting is dat in ieder geval in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag de teugels strakker worden getrokken. Amsterdam en Den Haag staan zelfs in de top tien van Europese regio’s met de meeste positieve coronatesten ten opzichte van het aantal inwoners, becijfert RTL Nieuws.

Groot-Amsterdam staat op plaats zes, met 194 positieve coronatesten per week per 100.000 inwoners. Den Haag en omstreken staat op de tiende plaats met 180 gevallen per 100.000 inwoners. De lijst wordt aangevoerd door Parijs, met 231 besmettingen per 100.000. Daarachter volgen nog vier Franse regio’s. Liverpool, Brussel en de Britse regio Blackburn behoren ook tot de tien regio’s met de meeste nieuwe coronagevallen.

Over het geheel gaat het in ons land ook niet goed in de 40 regio’s waarin RTL het land heeft opgesplitst voor de vergelijking met andere landen. Gemiddeld telt een doorsnee regio in ons land nu wekelijks 15 coronabesmettingen per 100.000 inwoners. Daarmee scoort Nederland qua virusbestrijding slechter dan landen als Duitsland, Italië en Ierland. In totaal zijn voor het onderzoek 950 regio’s met elkaar vergeleken.

Mondkapjesplicht?

Gisteren spraken ministers uit het kabinet en experts van het RIVM op het Catshuis informeel over de corona-aanpak. De nieuwe opmars van het virus baart het kabinet grote zorgen. Vanavond spreken de veiligheidsregio’s over een eventuele mondkapjesplicht. Het Red Team, een onafhankelijk team van deskundigen, adviseert een mondkapjesplicht om het virus in te dammen.

Lees ook: Advies: ‘mondkapjes zijn nodig’, veiligheidsregio’s overleggen vandaag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vanavond geven Rutte en De Jonge om 19.00 uur een persconferentie
Sluiten