Ista van Galen
Ista van Galen Binnenland 28 sep 2020 / 08:26 uur

Advies: ‘mondkapjes zijn nodig’, veiligheidsregio’s overleggen vandaag

Het gebruik van mondkapjes wordt mogelijk toch verplicht gesteld. De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio komen vandaag in Utrecht bijeen om daarover te praten. Ook betrokken ministers zullen aanschuiven.

Reden is de aanhoudende stijging van het aantal coronabesmettingen en de oplopende druk op ziekenhuizen. Het kabinet voerde gisteren al tot in de vroege avonduren beraad in het Catshuis vanwege de zorgen over deze oplopende druk.

De mogelijkheid om alsnog mondkapjes in publieke ruimtes te verplichten, zou nog steeds op tafel liggen. In Utrecht wordt vandaag onder meer gesproken over mondkapjes voor mensen met contactberoepen en over plastic gezichtsbeschermers voor personeel in de horeca. Daarnaast wordt besproken of Nederland niet te klein is voor regionale maatregelen. Sommige burgemeesters vinden het beter om maatregelen ook landelijk in te voeren.

Advies Red Team

Het Red Team, een groep onafhankelijke deskundigen die met corona-adviezen komt, heeft het kabinet geadviseerd dat mondkapjes een rol moeten krijgen in nieuwe coronamaatregelen. Mondkapjes zijn nodig om corona in te dammen, zegt het team. Het advies wordt gesteund door de voorzitters van verschillende veiligheidsregio’s.

Hierbij zou het vooral gaan om de openbare ruimtes waar afstand houden niet mogelijk is. Ook wijst het Red team naar onze buurlanden. Daar zijn mondkapjes verplicht in winkels en horeca.

Ook Roel Coutinho, oud-directeur van het RIVM, staat achter het advies. Op welke manier mondkapjes zoude moeten worden ingezet, zegt het team niet. Wel verwijzen ze naar buurlanden Duitsland en België waar mondkapjes in winkel en horeca verplicht zijn. Het gaat met name openbare ruimtes waar afstand niet mogelijk is.

Horecapersoneel

Het instellen van een gezichtsbeschermer voor bedienend personeel in de horeca zou sowieso moeten gebeuren. Het is bijna niet te voorkomen dat zij dicht bij klanten komen, stelt Hubert Bruls. Hij is voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen. Bij het serveren zou het houden van 1,5 meter afstand volgens hem niet te doen zijn.

Regionale maatregelen

Tot nu toe is het RIVM erg voorzichtig geweest met het aanbevelen van mondkapjes, omdat er geen sluitend bewijs is dat het effectief is en het tot schijnveiligheid zou kunnen leiden.

De verwachting is dat de maatregelen in ieder geval zullen worden ingevoerd in een aantal veiligheidsregio’s waar de ontwikkeling van het coronavirus zorgwekkend is. Mogelijk gaan ze ook landelijk gelden.

De vergadering met de burgemeesters begint om 16.00 uur op het provinciehuis van Utrecht en duurt tot ongeveer 18.00 uur. Na afloop is er een persmoment. Een uur later begint de persconferentie van het kabinet.

Lees ook: Vanavond geven Rutte en De Jonge om 19.00 uur een persconferentie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Advies: ‘mondkapjes zijn nodig’, veiligheidsregio’s overleggen vandaag
Sluiten