Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 18 sep 2020

Rutte: ‘Het virus is bezig met een comeback, de feiten zijn zorgelijk’

„Het gevoel van noodzaak moet terugkomen want het was ons gedrag dat het verschil maakte”, dat zei premier Rutte vanavond tijdens de coronapersconferentie. Zoals verwacht werden er extra maatregelen op regionaal niveau aangekondigd.

Vanwege het snel oplopende aantal besmettingen in meerdere regio’s in de Randstad, werd er vanavond een extra persconferentie gehouden. Daar werden, zoals verwacht, regionale maatregelen aangekondigd voor de zes regio’s waar het virus zich snel verspreidt. De regio’s waar de extra maatregelen gaan gelden zijn Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden (Den Haag), Utrecht, Kennemerland (Haarlem) en Hollands Midden (Leiden).

Zo mogen er vanaf zondagavond 18.00 uur nog maar maximaal vijftig mensen bij elkaar komen, met uitzondering van scholen, uitvaarten en demonstraties. „Dat geldt dus ook voor bruiloften”, zei De Jonge. Ook moeten kroegen om 01.00 sluiten, moet om 00.00 uur de muziek uit en mogen er geen gasten meer binnen worden gelaten.

Comeback

Tijdens de persconferentie maakten Rutte en De Jonge hun zorgen over de opmars van het virus duidelijk. „Het virus is met een comeback bezig. De feiten zijn zorgelijk”, zei de premier. De minister van Volksgezondheid wierp de vraag op of dit dan de tweede golf is. „Ja, als we kijken naar het aantal besmettingen. Maar nee, als je kijkt naar het aantal ziekenhuisopnames”, beantwoordde hij zijn eigen vraag.

Wel waarschuwde Rutte dat het aantal ziekenhuisopnames fors aan het stijgen is. In Amsterdam en Rotterdam zijn al speciale corona-afdelingen in ziekenhuizen opnieuw geopend. „Het gevoel van noodzaak moet weer terugkomen”, aldus Rutte. Wel gaf hij toe dat het feit dat het rustiger is in de ziekenhuizen niet meehelpt om de „intrinsieke motivatie terug te krijgen”. „Het was ons gedrag dat het verschil maakte. We mogen niet in slaap sussen.”

Drukte in teststraten

Naast de waarschuwingen van de premier en de minister, kwam ook de drukte in de teststraten aan bod. Om te voorkomen dat het nog drukker wordt, hoeven kinderen tot twaalf jaar zich bij milde klachten niet meer te laten testen. Kinderen met een snotneus, kriebelhoest of keelpijn kunnen gewoon naar school. „Het verspreidingsrisico is heel gering.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rutte: ‘Het virus is bezig met een comeback, de feiten zijn zorgelijk’
Sluiten