Metro
Metro Binnenland 18 sep 2020 / 17:12 uur

Aantal dagelijkse coronabesmettingen nadert 2000: ‘Het begint te knellen in de Randstad’

Het aantal bevestigde coronabesmettingen in Nederland is het afgelopen etmaal met 1977 toegenomen. Dat is het hoogste aantal sinds de uitbraak van het virus.

Premier Mark Rutte meldde tijdens zijn persconferentie na afloop van de ministerraad al dat vrijdag „net geen 2000” nieuwe gevallen waren gemeld.

Record op record

Het aantal besmettingen dat in 24 uur wordt gemeld, loopt al dagen gestaag op en stapelt record op record. Donderdag werden 1756 nieuwe besmettingsgevallen gemeld en woensdag waren het er volgens het coronadashboard van de rijksoverheid nog 1546. Ook het aantal positieve tests over de afgelopen zeven dagen ligt inmiddels ruim boven de 10.000.

Het gaat niet de goede kant op met het coronavirus, waarschuwt Rutte. De premier geeft vrijdagavond, samen met de minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, een aparte persconferentie. Daar worden nieuwe maatregelen bekendgemaakt voor de regio’s waar het aantal besmettingen het hardst oploopt.

‘Het begint te knellen in de Randstad’

In het huidige tempo kan het aantal besmettingen op een dag in een week tijd verdubbelen naar 4000, volgens Rutte. Hij wijst erop dat ook het aantal ziekenhuisopnames toeneemt. „Het heeft nog niet het niveau van dit voorjaar, maar je ziet dat het in de Randstad echt wel begint te knellen en dat is zorgelijk.”

Amsterdam noteerde de meeste besmettingen. In de afgelopen 24 uur zijn daar 361 positieve tests geregistreerd, een record. Dat komt neer op 41,4 besmettingen per 100.000 inwoners. Het aantal besmettingen in Rotterdam steeg met 187, een plaatselijk record. In Den Haag kwamen 122 nieuwe gevallen aan het licht. Alblasserdam had naar verhouding de grootste toename. Daar werden tien positieve tests geregistreerd, wat neerkomt op 49,6 gevallen op elke 100.000 inwoners.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aantal dagelijkse coronabesmettingen nadert 2000: ‘Het begint te knellen in de Randstad’
Sluiten