Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Opvallend 18 sep 2020

Nieuwe F-35 gevechtsvliegtuigen kunnen niet tegen onweer, omvliegen is de oplossing

Piloten van de nieuwe F-35 straaljager moeten met een grote boog om onweersbuien heen vliegen. Het toestel kan namelijk niet tegen onweer. Dat staat in een voortgangsrapportage over de invoering van de F-35 ter vervanging van het F-16.

Het mankement werd vorig jaar april ontdekt bij F-35’s van andere landen. Bij vier toestellen bleken de leidingen van de brandstoftank beschadigd te zijn, wat de kans op een explosie vergroot tijdens een blikseminslag.

Vliegen in de buurt van onweer verboden

Ook in de leidingen van een aantal nieuwe Nederlandse F35’s werden beschadigde leidingen gevonden. Daarop werd is nu besloten dat vliegen in de buurt van onweer verboden is. Op de grond moeten de gevechtsvliegtuigen tijdens onweer in een hangar staan of beschermd worden door een bliksemafleider.

Piloten moeten vanaf nu met een grote bocht om onweerscellen geen vliegen. In het rapport van het ministerie van Defensie wordt gesproken over een straal van 25 nautische mijl. Dat is ruim 46 kilometer. Toestellen die binnen 10 nautische mijl (18,5 kilometer) van een onweersbui op de grond staan, moeten worden beschermd door een shelter of een bliksemafleider.

Niet de eerste tekortkoming

Het is niet de eerste tekortkoming van de nieuwe straaljager. Bij een aantal F35’s bladert de coating van het doorzichtige dak af, waardoor het zicht van de piloot beperkt wordt. Ook bleek eerder al dat bij de bouten van het ophangsysteem van het boordkanon lostrilden.

Nederland heeft 46 exemplaren van het nieuwe gevechtsvliegtuig besteld. Het eerste vliegtuig landde in 2019 op Vliegbasis Leeuwarden, waar inmiddels vier toestellen staan. De aanschaf van de 46 gevechtsvliegtuigen kost ruim 6 miljard euro, maar de prijs per stuk daalt volgens het rapport van Defensie. In 2013 kostte een F35 nog 86,1 miljoen dollar, nu is dat bedrag gedaald naar 70,8 miljoen. Hierdoor hoopt het ministerie zo’n 179 miljoen euro over te houden.

Lees ook: TikTok en WeChat vanaf zondag niet meer in appstores VS

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nieuwe F-35 gevechtsvliegtuigen kunnen niet tegen onweer, omvliegen is de oplossing
Sluiten