Metro
Metro Binnenland 22 sep 2020 / 17:40 uur

Ridouan Taghi zegt lang te zijn mishandeld door agenten

Ridouan Taghi zegt dat hij na zijn arrestatie dagenlang zwaar mishandeld is door agenten uit Dubai en Marokko.

Hij schrijft dat in een verklaring aan EenVandaag. „Ik werd vastgehouden in een kamer met vrieskou en bewerkt met elektroshocks.” Taghi is hoofdverdachte in het proces Marengo, dat draait om een reeks moorden.

Hij vervolgt: „In Dubai werd mij, terwijl ik plat op de grond lag, een pistool op het hoofd gezet. De agenten vertelden dat ze opdracht hadden gekregen om mij dood te schieten. Daarna ben ik helemaal in elkaar getrapt.”

Verwondingen Thagi van foto geshopt

De foto van hem die enkele maanden na zijn arrestatie werd vrijgegeven door de politie van Dubai, is volgens Taghi bewerkt. Zijn verwondingen zijn daarop niet te zien. „Ik vertel dit omdat het een nepfoto is. Alle wonden in mijn gezicht, zoals mijn gebroken neus, zijn weggephotoshopt.” Volgens Taghi worden er al jaren ‘nepfeiten’ over hem en zijn familie verspreid.

Als bewijs geeft Taghi via zijn advocaat Inez Weski toestemming aan EenVandaag om foto’s van hem te publiceren, waarop te zien zou dat hij in Dubai werd mishandeld. De foto’s zijn gemaakt door een arts van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) op 19 december 2019. Die dag kwam Taghi aan in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) van Vught.

Een foto van Inez Weski, de advocaat van Taghi
Advocaat Inez Weski van Ridouan Taghi. Foto: ANP / Sem van der Wal

Taghi vindt Vught ‘onmenselijk zwaar’

Eerder deze maand gaf Ridouan Taghi aan zo snel mogelijk uit de EBI in Vught weg te willen. De meervoudige moordverdachte vindt het regime onmenselijk zwaar en is naar de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming gestapt. Op 15 september komt die bijeen in de EBI.

Dat meldden ‘twee goed ingevoerde bronnen’ toen aan De Telegraaf. De RSJ bevestigde noch ontkende het ingestelde beroep dat hij via zijn advocaat Inez Weski heeft ingesteld tegen de beslissing van justitie zijn verblijf in de EBI te verlengen. „We mogen nooit mededelingen doen over lopende zaken’, aldus een woordvoerder.

De uitspraak van de RSJ is bindend. Taghi zit in het zwaarste regime vast in de EBI sinds zijn arrestatie in Dubai in december. Dat betekent onder meer volledige isolatie. Justitie wil Taghi voorlopig in de EBI houden wegens vluchtgevaar. Ook vreest het OM dat Taghi nieuwe moordopdrachten verstrekt als hij in contact kan komen met medegedetineerden of de buitenwereld.

Lees ook: Inez Weski: ‘Sluit de deuren bij aantal verzoeken van mijn cliënt Taghi’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ridouan Taghi zegt lang te zijn mishandeld door agenten
Sluiten