Anne Kersten
Anne Kersten | LinkedIn Binnenland 21 sep 2020 / 09:39 uur

Demonstranten bezetten drukke weg Amsterdam, politie grijpt in

De politie is begonnen met het weghalen van betogers van de actiegroep Extinction Rebellion. Vanmorgen rond 7.30 uur bezetten zo’n 250 demonstranten de drukke Europaboulevard in Amsterdam, waardoor een op- en afrit van de A10 onbegaanbaar was.

„Een van de belangrijkste toegangswegen naar de 800 kantoren op de Zuidas”, verwijst de groep naar het kruispunt Europaplein en De Boelelaan. De demonstranten gaven geen gehoor aan een herhaalde oproep van de politie om weg te gaan, waarna agenten zijn begonnen met het verwijderen van betogers. De actievoerders worden afgevoerd in bussen van vervoersbedrijf GVB naar een locatie elders in de stad.

Donderdag kondigde de gemeente aan dat de actiegroep wel mocht demonstreren in Amsterdam, maar geen blokkades mocht opwerpen. Daar is onder meer met het bezetten van de Europaboulevard geen gehoor aan gegeven. De actiegroep vroeg met het bezetten van de weg aandacht voor het milieu.

Vastgeketend

De demonstranten droegen mondkapjes en hadden spandoeken bij zich. Enkelen hadden zich vastgeketend. Volgens Extinction Rebellion werd er op de Europaboulevard actiegevoerd vanwege de rol van grote bedrijven in de klimaatcrisis. De actiegroep eist een burgerberaad, waarin burgers beslissen over een eerlijk klimaatbeleid.

„Wat bedrijven op de Zuidas doen is niet normaal”, schrijft de actiegroep in een verklaring. „De klimaat- en ecologische crisis vernietigt nu al wereldwijd miljoenen levens. De gevolgen van branden, overstromingen, hongersnoden en smeltende ijskappen gaan de komende decennia nog veel ernstiger worden. Wij komen in opstand om deze vervuilende activiteiten te stoppen en te zorgen voor een leefbare toekomst.”

Bezetten voor klimaat

Vrijdag blokkeerden klimaatactivisten ook al een kruispunt op de Zuidas in Amsterdam om aandacht te vragen voor klimaatverandering. De politie maakte toen na enkele uren een einde aan de blokkade, omdat blokkades door de gemeente waren verboden.

Zaterdag was het ook raak: toen dansten actievoerders na een demonstratie door de stad. De betogers hadden van de gemeente toestemming om te protesteren tot 14.00 uur op het Museumplein, maar daarna verplaatsen ze zich naar de Stopera en later naar de Blauwbrug in het centrum van de stad.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Demonstranten bezetten drukke weg Amsterdam, politie grijpt in
Sluiten