Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 19 sep 2020
Leestijd: 1 minuut

Extinction Rebellion negeert verbod en demonstreert dansend door Amsterdam

Actiegroep Extinction Rebellion is na een demonstratie op het Museumplein zaterdag dansend de stad Amsterdam in gegaan.

De betogers hadden van de gemeente toestemming om te protesteren tot 14.00 uur op het Museumplein, maar daarna verplaatsen ze zich naar de Stopera en later naar de Blauwbrug in het centrum van de stad.

Verbod

Met hun optreden vragen de actievoerders aandacht voor de klimaatcrisis waaraan de overheid volgens hen te weinig doet. „De gemeente heeft Extinction Rebellion verboden om op andere plekken dan op het Museumplein te dansen. Echter, gezien de huidige urgentie in de klimaatcrisis, zoals de bosbranden in de Verenigde Staten, de droogte de afgelopen zomer en de beperkte klimaatplannen in de Troonrede, ziet Extinction Rebellion geen andere optie dan dit verbod te negeren”, zegt de actiegroep.

Zuidas

Gisteren blokkeerden zo’n 330 actievoerders een kruising op de Zuidas. De politie heeft ze na een urenlange operatie van de weg gehaald. De actiegroep mocht van de gemeente demonstreren, maar blokkades van wegen of gebouwen zijn verboden. „Burgemeester Halsema kondigt aan dat burgerlijke ongehoorzaamheid ongehoorzaam is. Thank you Captain Obvious. Onze acties gaan natuurlijk door. Want de klimaatcrisis wacht niet op de politiek”, zei de actiegroep gisteren op Twitter.

De actievoerders hielden zich wel aan de coronamaatregelen door mondkapjes te dragen en voldoende afstand te houden. Morgen zijn de demonstraten wederom op het Museumplein te vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.