Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 24 sep 2020

Maximumstraf voor doodslag met tien jaar verhoogd

De maximumstraf die iemand kan krijgen voor doodslag wordt met tien jaar verhoogd. Nu kan iemand tot 15 jaar in de cel opgelegd krijgen, dat gaat dus naar maximaal 25 jaar. Op deze manier wil het kabinet het verschil met de maximale gevangenisstraf voor moord (30 jaar) verkleinen. Dat laat het ministerie van Justitie en Veiligheid weten.

Al in 2016 waren er planning om de maximale straf voor doodslag te verhogen. Dat was, tot nu dan, nooit gewijzigd sinds de invoering van het Wetboek van Strafrecht.

„De straf doet nu geen recht aan de ernst van het misdrijf”, is te lezen in een verklaring van ministers Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Sander Dekker (Rechtsbescherming). Het wetsvoorstel is vandaag in consultatie gegaan zodat mensen zich er over kunnen uitspreken.

Maximumstraf ‘knellend’

Ook vanuit de rechtspraktijk is volgens de bewindslieden te horen dat het strafmaximum bij zeer ernstige gevallen als „knellend” wordt ervaren. Zo pleitte de rechtbank in Rotterdam voor een hogere maximumstraf bij doodslag na de uitspraak in de zaak-Hümeyra. Het 16-jarige meisje werd doodgeschoten door, vermoedelijk, de 33-jarige verdachte Bekir E. Het OM vermoedt dat hij haar met voorbedachte rade heeft doodgeschoten, en dat het dus niet gaat om doodslag, maar moord.

Het verschil tussen doodslag en moord ligt eraan of iemand met voorbedachte rade de ander iets aandoet. Bij moord hebben daders er vaak al bewust over nagedacht en is het (in de meeste gevallen) geen spontane daad. Als je over doodslag spreekt, gebeurt iets vaak in een opwelling. Soms heeft de dader een ander doel dan moord, maar laat hij of zij het slachtoffer uiteindelijk wel sterven.

Verschil rechtgetrokken

De leiding van het Openbaar Ministerie (OM) liet begin dit jaar in dagblad Trouw eenzelfde geluid horen. Volgens OM-topman Gerrit van der Burg is het verschil met moord momenteel groot en moet dat „rechtgetrokken” worden.

Hij noemde het verschil met de strafmaat bij doodslag (in een opwelling) te groot. „Terwijl impulsdaden ook een sluitstuk kunnen zijn van een kwalijk patroon. ­Juridisch is dan misschien niet te bewijzen dat het om moord gaat, maar het zou goed zijn als dat verschil wat meer wordt rechtgetrokken.”

Vorig jaar september liet het kabinet nog weten dat de maximale tijdelijke straf voor moord niet wordt verhoogd van 30 naar 40 jaar. Als ultieme straf is er ook levenslang, en volgens het kabinet is het gat tussen deze twee straffen niet te groot.

De maximale tijdelijke gevangenisstraf voor moord is in 2006 verhoogd van 20 naar 30 jaar. Toen is niet gekeken naar de maximale gevangenisstraf voor doodslag. De laatste jaren wordt door rechters zwaarder gestraft voor levensdelicten, blijkt uit onderzoek.

Lees ook: ‘380 interneringskampen voor Oeigoeren gebouwd in Xinjiang in drie jaar’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Maximumstraf voor doodslag met tien jaar verhoogd
Sluiten