Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 24 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

‘380 interneringskampen voor Oeigoeren gebouwd in Xinjiang in drie jaar’

China heeft in de laatste drie jaar 380 interneringskampen gebouwd in de noordwestelijke regio Xinjiang. Dat stelt een Australische denktank, meldt de Britse krant The Guardian. De kampen worden gebruikt voor het gevangenzetten van Oeigoeren, een islamitische etnische minderheid die met harde hand wordt onderdrukt door het communistische regime.

De Chinese autoriteiten beweren echter dat het ‘heropvoedingssysteem’, zoals zij naar de kampen verwijzen, juist wordt afgebouwd.

Veertien kampen in aanbouw

Op basis van satellietbeelden lijkt te zien te zijn dat veertien van de 380 kampen nog in aanbouw zijn. Dat heeft de denktank, het Australian Strategic Policy Institute (ASPI), opgemerkt. Onder de kampen zouden zowel heropvoedingskampen als zwaarbewaakte gevangenissen zijn. ASPI identificeerde ruim 100 kampen meer dan in vorige onderzoeken waren gevonden. De onderzoekers denken dat de meeste interneringscentra in de regio nu in kaart zijn gebracht.

„Het bewijs in deze database laat zien dat, ondanks beweringen van Chinese functionarissen dat gevangenen de kampen verlaten, de aanzienlijke investeringen in de aanbouw van nieuwe interneringsfaciliteiten zijn doorgegaan in 2019 en 2020″, zegt ASPI-onderzoeker Nathan Ruser.

De informatie uit de database, inclusief de coördinaten van de locaties, zijn gepubliceerd in een online database, Xinjiang Data Project genaamd. De kampen zijn geïdentificeerd op basis van getuigenissen van voormalige gevangenen, andere projecten waarin gezocht wordt naar de interneringscentra en satellietbeelden.

Dwangarbeid

Er zijn vaak fabrieken bij de kampen, wat erop duidt dat er sprake is van grootschalige dwangarbeid. Dat is te lezen in het rapport. Peking ontkent dat er sprake is van mensenrechtenschendingen in Xinjiang.

Eerst ontkende Peking ook het bestaan van de kampen, later omschreef het ze als onderdeel van opleidings- en heropvoedingsprogramma’s. Het doel van die ‘heropvoedingsprogramma’s’ zou zijn armoede en terrorisme in de regio tegen te gaan. Vorig jaar beweerde een functionaris dat de meeste gevangenen waren vrijgelaten.

China weigert journalisten, mensenrechtenorganisaties en diplomaten echter om zelfstandig poolshoogte te nemen in de kampen. De overheid houdt mensen die Xinjiang bezoeken scherp in de gaten.

Lees ook: Woede na besluit officier van justitie in zaak Breonna Taylor

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘380 interneringskampen voor Oeigoeren gebouwd in Xinjiang in drie jaar’
Sluiten