Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 5 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Helft Nederlanders vindt heropening nachtclubs nog niet verantwoord

De helft van de Nederlanders (exact 50 procent) vindt het onverantwoord om nachtclubs en discotheken weer open te stellen voor bezoekers.

Dat betekent niet dat de andere helft de heropening wél verantwoord vindt. Ruim een kwart van de mensen (27 procent) denkt dat het wel kan, op voorwaarde dat maar een beperkt aantal bezoekers wordt binnengelaten. Dat is de uitkomst van een onderzoek onder bijna 2400 leden van het Hart van Nederland-panel.

Nachtclubs hielden vandaag manifestatie

Amsterdamse clubeigenaren en hun achterban hielden vandaag een grote manifestatie in Amsterdam. Ze willen uitzicht op versoepeling van de coronamaatregelen, nadat deze week bekend werd dat discotheken en nachtclubs voorlopig nog dicht moeten blijven. Door de maandenlange sluiting verkeren honderden nachtclubs en discotheken in een noodlijdende financiële situatie. „We zijn aan het verdrinken”, zo klonk het luid en duidelijk. Dat laatste zal iedereen begrijpen. Maar toch, een volle tent midden in de nacht? Dat ziet half Nederland op dit moment nog niet zitten.

‘De Nacht Wacht’

De manifestatie ‘De Nacht Wacht’ op het Museumplein voor versoepeling van de coronamaatregelen voor discotheken en nachtclubs werd zaterdagmiddag geëindigd met een minuut ‘stilte voor de nacht’. Volgens schattingen van de politie waren er meer dan vijfhonderd demonstranten op de been.

Tijdens de demonstratie mocht geen muziek worden gedraaid, maar tegen het einde van de betoging werd daarop toch een uitzondering gemaakt met het draaien van Fight For Your Rights van Beasty Boys.

‘Politiek geeft geen flikker om de nacht’

Een van de laatste sprekers op het podium was dj Joost van Bellen. „De politiek geeft geen flikker om de nacht en geen reet om alle mensen die daarin werken”, sprak de dj tot de aanwezigen. „De nacht wacht, maar zonder respect en support houden we dat wachten niet vol. Zonder ondersteuning gaat een gigantische industrie en een cultuur waar we in Nederland trots op zijn kapot.”

Een foto van het manifest van mensen voor nachtclubs
Muziek was er lang niet op het Museumplein, maar een nummer van The Beastie Boys mocht wel worden gedraaid. Foto: ANP / Ramon van Flymen

De sfeer tijdens de betoging bleef gemoedelijk. De demonstranten hielden zich bovendien goed aan de afstandsregels, waar ze ook vaak aan werden herinnerd door de organisatie vanaf het podium.

Nachtclubs proberen juist inventief te zijn

‘De Nacht Wacht’ begon om 14.00 uur en werd ondersteund door clubs als Paradiso, Escape, AIR en Panama. Veel horecazaken staan financieel aan de rand van de afgrond. Op spandoeken stonden teksten als We love Paradiso, We want to rave, geef de nacht terug en Fight for your right to party. Demonstranten en ondernemers gaven daarmee aan zich niet gehoord te voelen door de overheid.

https://twitter.com/MelxnieOfficial/status/1302249390472679424

„Clubs worden geshamed in de media. Ze worden gesloten wanneer ze in deze coronatijd inventief proberen te zijn”, zei Nadia Denise Duinker, oprichter van de zaken Canvas en Doka en één van de sprekers. „Het vaccin wordt als enige redmiddel aangedragen. In de tussentijd hangt een tweede lockdown boven ons hoofd. Er is door ondernemers genoeg inventiviteit getoond om te roeien met de riemen die we hebben.”

Lees ook: Malieveld vol met schoenen van zorgpersoneel: ‘Stank voor dank’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.