Metro
Metro Duurzaamheid 5 sep 2020 / 19:09 uur

Plastic Peukmeuk: vrijwilligers rapen 124.000 peuken op

In achttien gemeenten in Nederland zijn zaterdagmiddag in totaal 124.000 peuken van de straat geraapt.

Dat gebeurde door milieubewuste vrijwilligers. Ze deden mee aan de actie Plastic PeukMeuk. Sigarettenfilters bevatten plastic en zijn daarom de pest voor het milieu, maar veel rokers beseffen dat volgens de initiatiefnemers niet en gooien ze op de grond.

Alleen al in Amsterdam werden 56.000 peuken opgeruimd. Na een oproep gingen mensen de straat op onder het mom #nofilterplease.

Peuken in discussie nauwelijks aan bod

„In de discussie rondom plasticvervuiling komen sigarettenpeuken nauwelijks aan bod, terwijl dit een van de meest voorkomende vormen van vervuiling is”, zegt Karl Beerenfenger van By the Ocean we Unite, één van de initiatiefnemers.

10 miljoen kilo

Volgens het collectief van elf organisaties dat de actie heeft opgezet, belandt er jaarlijks 10 miljoen kilo sigarettenpeuken op straat. De peukrapers hopen ook te bereiken dat de tabaksindustrie verantwoordelijk wordt gemaakt voor het voorkomen en het opruimen van dit plastic afval. Maar „we vragen ook aan de regering om sigarettenfilters met schadelijke plastics en schadelijke chemische stoffen te verbieden, al dan niet in Europees verband”, adus Beerenfenger.

In oktober struinde ‘men’ in Amsterdam ook de straten af: 50.000 peuken opgeruimd in 2,5 uur in Amsterdam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Plastic Peukmeuk: vrijwilligers rapen 124.000 peuken op
Sluiten