Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 20 sep 2020 / 07:28 uur

Grote brand in Amsterdam, bewoners weer terug naar huis

In een kringloopwinkel aan de Postjesweg in Amsterdam-West is in de nacht van zaterdag op zondag rond 00.30 uur een zeer grote brand uitgebroken. Vanwege de flinke rookontwikkeling zijn veertig tot vijftig woningen in een aanpalend flatgebouw van acht verdiepingen ontruimd.

Volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio zijn meerdere hulpdiensten met veel materieel ter plaatse. „Ongeveer negentig mensen hebben hun huizen moeten verlaten. Ze zijn met bussen naar een nabijgelegen hotel overgebracht. Of en wanneer ze kunnen terugkeren is nog onduidelijk.”

De woordvoerster laat rond 05.00 uur weten dat het vuur nog steeds niet onder controle is. „We proberen met een sloopkraan dingen uit elkaar te trekken zodat we er makkelijker bij kunnen. In de winkel waren heel veel brandbare goederen aanwezig. We verwachten daarom nog wel even bezig te zijn.” De winkel is inmiddels ingestort en moet volgens haar als verloren worden beschouwd.

Overgeslagen

Volgens de woordvoerster is het vuur naar ten minste een woning overgeslagen. Daar zijn de vlammen inmiddels wel geblust. „Ook hebben we zorgen over de structuur van de flat omdat het gebouw urenlang bloot is gesteld aan grote hitte. We gaan onderzoeken wat de gevolgen daarvan zijn.”

Volgens de brandweer zijn er voor zover nu bekend geen slachtoffers gevallen. De brandweer adviseert mensen die last hebben van de rook deuren en ramen te sluiten en de ventilatie uit te schakelen. Vlak na 06.30 uur werd het sein brand meester gegeven, wat betekent dat de brand onder controle is.

Rond 08.30 uur werd bekend dat de meeste bewoners van de ontruimde woningen na een laatste check van de brandweer terug naar huis kunnen. Vijf woningen worden in verband met de schade nog niet vrijgegeven.

Lees ook: Verpleegkundigenbond overweegt juridische stappen om mondkapjes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Grote brand in Amsterdam, bewoners weer terug naar huis
Sluiten