Metro
Metro Binnenland 19 sep 2020 / 15:12 uur

Verpleegkundigenbond overweegt juridische stappen om mondkapjes

De beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden NU’91 overweegt juridische stappen nu het RIVM heeft erkend dat schaarste mede een rol heeft gespeeld bij de richtlijn voor het dragen van mondkapjes in de ouderenzorg.

Nieuwsuur maakte gisteren bekend dat het advies van het RIVM aan de ouderenzorgmedewerkers om geen mondkapjes te dragen wel degelijk voor een deel gebaseerd was op de schaarste van mondkapjes. Het ministerie van Volksgezondheid beweerde nog dat het advies van het RIVM gebaseerd was op medisch advies en veiligheid, maar dat is dus niet waar.

Spoedoverleg

Maandenlang werkten de medewerkers in de ouderenzorg zonder mondkapjes te gebruiken. Het RIVM stelde dat de medewerkers slechts kort met de ouderen in contact zouden komen. Het gebruik van een mondkapje zou dan niet nodig zijn. Sinds 17 augustus heeft het RIVM het advies aangepast. Het is sindsdien wél noodzakelijk dat medewerkers in de ouderenzorg mondkapjes dragen. Het eerdere advies om geen mondkapjes te dragen was er mede op gebaseerd dat er schaarste was.

De vakbond voor verpleegkundigen en verzorgenden reageert „geschokt” op het berichtgeving van Nieuwsuur hierover, en wil spoedoverleg met de verantwoordelijke ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Tamara van Ark (Medische Zorg).

Emotionele en psychische druk

„Dit is onvoorstelbaar”, zegt Stella Salden, voorzitter van NU’91. „De gezondheid van verpleegkundigen en verzorgenden is in gevaar gebracht. Ze zijn onnodig blootgesteld aan het risico om zelf ziek te worden of patiënten te besmetten. Het niet kunnen beschikken over voldoende mondmaskers heeft gezorgd voor veel emotionele en psychische druk. Schandelijk dat er zo wordt omgesprongen met deze beroepsgroep. Ze zijn terecht woedend over dit nieuws”, aldus Salden.

Foto van de oduerenzorg
NU’91 vindt dat de overheid nu alles op alles moet zetten om het vertrouwen te herstellen. Foto: ANP OLAF KRAAK

De beroepsorganisatie zegt dat al vanaf het begin bij de minister van Volksgezondheid en de inspectie is aangekaart dat deze maatregel niet klopt. „Daarbij is voortdurend gevraagd of deze was gebaseerd op schaarste, maar al die keren werd aangegeven dat dit niet zo was.”

NU’91 vindt dat de overheid nu alles op alles moet zetten om het vertrouwen te herstellen. Salden: „Hoe moeten zorgprofessionals de richtlijnen nu nog serieus nemen? Ook het feit dat voor zorgprofessionals nog steeds andere richtlijnen gelden dan voor de rest van de Nederlandse bevolking, is allang niet meer uit te leggen. We vragen ons af hoe de overheid – die hiervoor uiteindelijk verantwoordelijk is – dit vertrouwen gaat herstellen en laat zien dat de veiligheid van onze zorgprofessionals de allergrootste prioriteit is. De onderste steen zal boven moeten komen om te achterhalen hoe dit heeft kunnen gebeuren.”

Lees ook: Politie maakt zich grote zorgen om opkomst drug crystal meth

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verpleegkundigenbond overweegt juridische stappen om mondkapjes
Sluiten