Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 13 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Geen hoedjes deze Prinsjesdag, want ‘het feestelijke gevoel mist’

Prinsjesdag zal dit jaar, vanwege het coronavirus, iets anders verlopen dan normaal. Zo voelen veel Kamerleden er niet veel voor om een feestelijk hoedje op te doen, zoals gebruikelijk is. „Het feestelijke voel ik dit keer niet. Ik draag ook geen hoedje”, zegt Attje Kuiken van de PvdA-fractie over Prinsjesdag. „Het voelt anders. Door corona is alles anders.”

Voor Joël Voordewind van de ChristenUnie wordt het zijn zestiende Prinsjesdag. Het is „raar zonder de feestelijkheden die passen bij het vieren van de democratie” maar hij is „blij dat we het door kunnen laten gaan in versoberde vorm”.

Verplaatst, geschrapt en beperkt

Er zijn, naast het ontbreken ban de hoedjes, nog meer aanpassingen gedaan aan de derde dinsdag van september. Zo is de Troonrede verplaatst van de Ridderzaal naar de Grote Kerk, is de rijtoer van de koning geschrapt, het militair ceremonieel sterk beperkt en wordt het publiek gevraagd niet naar Den Haag te komen.

De Troonrede is verplaatst omdat het in de Grote Kerk makkelijker is om afstand te houden en er is genoeg ruimte voor alle leden van de Eerste en Tweede Kamer en de bewindslieden van het kabinet. Zij mogen echter geen gasten meenemen en er zijn dit jaar slechts tien burgers uitgenodigd.

Op deze foto is een moment tijdens Prinsjesdag 2019 te zien, de koning en koningin staan, het is druk in de zaal.
Dit was Prinsjesdag 2019. Aankomende Prinsjesdag zal er flink anders uitzien. Foto: ANP

Niet iedereen die is uitgenodigd zal komen. De staatssecretarissen komen niet, heeft het kabinet besloten. En ook hebben al 37 Kamerleden zich afgemeld voor de ceremonie waar de koning de kabinetsplannen voor het komende jaar bekendmaakt. Uiteindelijk zullen er 230 aanwezigen zijn, schat een woordvoerder van de Eerste Kamer. In de Ridderzaal zijn dat er normaal duizend. Prinsjesdag moet volgens de Grondwet elk jaar doorgaan. Maar er is dinsdag geen quorum nodig.

Net als in het stadion mag er in de kerk niet geroepen worden. Na de troonrede zal voorzitter Jan Anthonie Bruijn dan ook niet ‘Leve de Koning’ roepen. Hij zal het zeggen, net als drie keer ‘hoera’. De Kamerleden en anderen mogen hun hand dan opsteken of klappen, aldus de woordvoerder van de senaat.

Busjes

Er staan busjes klaar voor de Kamerleden en ministers om ze vanaf het Binnenhof naar de Grote Kerk te brengen. Ze moeten met mondkapjes op reizen. Het advies is om ze pas af te doen als ze op hun stoel gaan zitten in de kerk.

Die busjes zijn er op verzoek van burgemeester Jan van Zanen van Den Haag. Hij vreest als ministers en Kamerleden zouden gaan lopen er publiek op af zou komen. Toch hebben zo’n vijftien Kamerleden laten weten te voet te willen gaan.

Lees ook: CDA-Kamerlid pleit voor ‘dubbele heroverweging’ in zaak-Akwasi

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Geen hoedjes deze Prinsjesdag, want ‘het feestelijke gevoel mist’
Sluiten