Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 1 sep 2020
Leestijd: 1 minuut

Aantal coronabesmettingen stabiel, minder mensen naar het ziekenhuis

In de afgelopen week zijn 3597 coronabesmettingen in Nederland vastgesteld. Dat is een fractie meer dan een week eerder. Het aantal kan ‘stabiel’ worden genoemd.

Vorige week dinsdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 3588 nieuwe coronabesmettingen. Volgens de gegevens die de GGD’en hebben doorgegeven, zijn 57 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen, tegen 84 in de week daardoor. Met deze cijfers ziet het er wat beter uit, dan waarvoor enkele weken geleden werd gevreesd.

https://twitter.com/rivm/status/1300770744339763200

Ook volgens een andere bron is het aantal ziekenhuisopnames gedaald. Stichting NICE (Nationale Intensive Care Evaluatie) registreerde afgelopen week 65 nieuwe opnames op verpleegafdelingen, tegen 111 in de voorgaande week. Op intensivecareafdelingen werden 11 nieuwe patiënten opgenomen. Een week eerder waren dat er 28. Het RIVM meldt vanaf nu iedere week zowel de cijfers van NICE als die van de GGD’en.

24 coronasterfgevallen

Het RIVM kreeg 24 meldingen over sterfgevallen, acht minder dan bij de vorige publicatie. „Deze gemelde patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen week overleden”, benadrukt het instituut. Meldingen komen vaak pas later binnen, hetgeen ook geldt voor ziekenhuisopnames.

Het zogeheten reproductiegetal is gelijk gebleven, op 1. Dat wil zeggen dat iedere persoon met het coronavirus gemiddeld één andere persoon aansteekt. Een paar weken geleden lag het getal nog boven de 1.

Meeste coronabesmettingen in Amsterdam

Tussen 24 en 30 augustus hebben 163.572 mensen zich laten testen, 23.000 meer dan een week eerder. Van alle Nederlanders die zich lieten testen, kreeg 2,2 procent een positief resultaat.

Zuid-Holland en Noord-Holland tellen de hoogste aantallen besmettingen. Van de steden spant Amsterdam de kroon. Het RIVM meldt verder dat de meeste besmettingen nog steeds plaatsvinden in de thuissituatie, gevolgd door reizen.

Lees ook: Dinsdag weer persconferentie Rutte, disco’s en nachtclubs blijven dicht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.