Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 28 sep 2020
Leestijd: 1 minuut

Burgemeesters lijken voor landelijke invoering mondkapjesplicht

De burgemeesters van het Veiligheidsberaad lijken voor een mondkapjesplicht te zijn. Voorafgaand aan hun vergadering in het provinciehuis in Utrecht lieten meerdere bestuurders weten voor de invoering van mondkapjesplicht te zijn.

„Mijn voorstel is om dit zoveel mogelijk generiek te doen. Dat is helder voor de handhaving en communicatie. Het is verwarrend als zo’n plicht in de ene regio wel en de andere niet van kracht is”, zei John Jorritsma van Eindhoven.

‘Mondkapjes geven vorm aan urgentie’

Pieter Broertjes van Hilversum vindt dat we toe zijn aan mondkapjes in de openbare ruimte, winkels en supermarkten. „Baat het niet, dan schaadt het niet. Het geeft vorm aan de urgentie.”

Het aantal besmettingen loopt flink op en mensen moeten zich volgens burgemeesters bewust worden dat zij zich aan de maatregelen moeten houden. Mondkapjes kunnen hier volgens hen bij helpen. „Ons gedrag moet veranderen, dat is wel duidelijk”, beklemtoont burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch. „Er moet een offer worden gebracht om corona tegen te gaan”, stelt Annemarie Penn-te Strake van Maastricht.

Persconferentie

Voorzitter Hubert Bruls houdt zich nog op de vlakte en laat de beslissing over mondkapjes over aan het kabinet. Volgens hem werken die mondkapjes alleen ondersteunend. „Dat wij actie moeten ondernemen om het tij te keren, lijkt mij evident. De getallen lopen op. Vooral het stijgende aantal ziekenhuisopnames baart zorgen”, aldus de burgemeester van Nijmegen.

Lees ook: Kabinet grijpt hard in om coronabesmettingen terug te dringen

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Burgemeesters lijken voor landelijke invoering mondkapjesplicht
Sluiten