Metro
Metro Binnenland 28 sep 2020 / 15:30 uur

Nieuwe coronamaatregelen uitgelekt; hiermee grijpt het kabinet in

Het kabinet grijpt in met een royaal pakket aan nieuwe coronamaatregelen. Zo moet de horeca in het hele land om 22.00 uur dicht en mag er geen publiek meer aanwezig zijn bij het betaald voetbal. Dat bevestigen Haagse bronnen.

De teugels worden de komende drie weken strakker aangehaald, om zo een lockdown te voorkomen. Naast de nieuwe regels voor de horeca en het betaald voetbal, mag je thuis straks nog maximaal vier mensen ontvangen, zo blijkt uit de lijst met plannen die rondgaat. Voor publieke ruimtes geldt een maximum van dertig mensen en voor bijeenkomsten in de buitenlucht gaat een landelijk maximum van vijftig personen gelden.

Ook wordt thuiswerken strikter gehandhaafd. Werkgevers die dat niet toestaan terwijl het wel kan, worden daarop aangesproken en riskeren zelfs tijdelijke sluiting van hun bedrijf.

Winkelwagens

Verder blijkt uit de concept-plannen dat het kabinet een besluit neemt over de vraag of supermarkten het gebruik van winkelwagens weer moeten gaan bemoedigen en komen er voor kwetsbare groepen speciale tijden om te kunnen winkelen.

Voor alle zogenoemde contactberoepen gaat een registratieplicht gelden. Bijvoorbeeld kappers moeten, net als horecagelegenheden, aan hun klanten vragen om contactgegevens achter te laten. Dat moet het voor de gezondheidsdiensten makkelijker maken te achterhalen met wie een besmet persoon allemaal in contact is geweest.

Specifiek voor Amsterdam, Rotterdam en Den Haag worden de regels waarschijnlijk verder aangescherpt. Alleen noodzakelijke reizen van en naar die steden zijn dan nog toegestaan. Mensen met ‘vitale beroepen’ mogen naar hun werk blijven reizen, evenals mensen die bijvoorbeeld zieke familieleden willen bezoeken. Een hotel bezoeken is de komende weken in deze drie steden niet mogelijk.

2995 nieuwe besmettingen

De nieuwe maatregelen zijn nodig, want het virus is bezig aan een opmars, zo blijkt uit de cijfers van het RIVM. In de afgelopen 24 uur zijn er 2914 nieuwe besmettingen gemeld. Wel zijn dat er minder dan in de 24 uur daarvoor. Toen werden er 2995 nieuwe gevallen gemeld. Zo’n 18.500 mensen werden de afgelopen week positief getest op het virus.

Het RIVM registreerde de afgelopen 24 uur zes sterfgevallen. En het aantal mensen dat met het virus is opgenomen in het ziekenhuis nam met 38 toe, maar dat wil niet zeggen dat die mensen ook daadwerkelijk in het afgelopen etmaal zijn overleden of opgenomen omdat de gegevens soms wat later worden verwerkt.

Ziekenhuizen

Ook in de ziekenhuizen wordt de druk steeds groter, zegt voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, Ernst Kuipers. Volgens hem komen de maatregelen, die vanavond tijdens de persconferentie worden aangekondigd, te laat.

Op dit moment behandelen Nederlandse ziekenhuizen 660 coronapatiënten, ongeveer twee keer zoveel als een week geleden. Maar dit aantal zal volgens Kuipers aankomend weekend oplopen tot ongeveer duizend. Rond het weekend daarop zullen er volgens de berekeningen ongeveer 1600 coronapatiënten in het ziekenhuis worden behandeld, waarvan 400 tot 700 op de intensive care. „Ziekenhuizen moeten op enig moment keuzes maken en de reguliere zorg afschalen”, zegt Kuipers. En ook Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, zegt dat „overbezetting dreigt”.

Tijdens de eerste golf behandelden de intensive cares zo’n 1400 coronapatiënten, maar toen lag de zorg voor anderen vrijwel helemaal stil. Dat willen de ziekenhuizen nu zo veel mogelijk voorkomen.

Persconferentie om 19.00 uur

Vanavond om 19.00 uur houden premier Rutte en minister De Jong van Volksgezondheid een persconferentie en horen we exact hoe de nieuwe maatregelen eruit gaan zien. Vooraf overlegt het kabinet nog met het Outbreak Management Team (OMT) en de Veiligheidsregio’s.

Lees ook: Vanavond geven Rutte en De Jonge om 19.00 uur een persconferentie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuwe coronamaatregelen uitgelekt; hiermee grijpt het kabinet in
Sluiten