Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 21 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Rutte is boos: blijf met je onbeschofte poten van politie en Kamerleden af

Onze premier windt er geen doekjes om: van onze Kamerleden en politie blijf je af!

Premier Mark Rutte heeft geen goed woord over voor de mensen die donderdag bij de Tweede Kamer tegen de coronamaatregelen protesteerden en daarbij geweld en bedreigingen niet schuwden. „Ik vind dit onacceptabel. Je blijft met je poten van andere personen af.”

Demonstratie

Op het hoogtepunt van de demonstratie waren er honderd tot tweehonderd mensen rondom het Binnenhof samengekomen voor een protest tegen de coronamaatregelen. Ze riepen leuzen als ‘wij zijn Nederland’ en ‘weg met de spoedwet’. Op filmpjes die al gauw op Twitter circuleerden, was te zien hoe de demonstranten er vol in gingen, ook op andere plekken in de stad.

Rutte: geen stenen

Rutte zei te begrijpen dat er mensen zijn die het coronabeleid van de regering niet steunen. „En als mensen kritiek hebben gaan we ermee in gesprek. Maar wat je niet doet, en wat je nooit gaat doen, is een steen uit de straat halen en naar de politie gooien, of politici lastigvallen.”

Nooit acceptabel

De mensen die zich aan dit gedrag schuldig maken „etaleren onbeschoftheid, een totale onopgevoedheid”, vindt Rutte. „Je hebt je niet met geweld tegen de politie te richten. Dat is nooit acceptabel.”

Omtzigt

Rutte verwees ook naar CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die op straat door demonstranten werd gehinderd en door één van hen ook met de dood werd bedreigd. „Wat Omtzigt overkwam, dat is onacceptabel.”

Aangifte

„Ik zal je doodslaan, mongool. Kankermongool”, riep een van Omtzigts belagers. Kamervoorzitter Khadija Arib deed vandaag aangifte. Arib is bezorgd, omdat dit incident niet op zichzelf staat. Ze wijst op radicale boeren die vorige week lieten weten dat ze Kamerleden thuis wilden gaan opzoeken, omdat ze het niet eens waren met het beleid van landbouwminister Carola Schouten. Dit was voordat de voermaatregel van tafel ging.

Op Twitter bedankt Omtzigt mensen voor alle lieve berichtjes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.