Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 20 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

Poster circuleert: krijgt het Drentse Hoogeveen z’n eigen Project X-feest?

Wordt Hoogeveen het volgende dorp waar ‘een openbaar feest’ komt, dat uitmondt in rellen? Een Project X-poster circuleert in elk geval in WhatsApp-groepen ter promotie.

Op 21 september 2012 werd het Groningse Haren voor altijd op de kaart gezet. Als het dorp waar het Facebookfeest slash Project X plaatsvond. Het begon met een openbare uitnodiging voor een Sweet Sixteen van een meisje op Facebook, maar eindigde in een bijeenkomst van duizenden jongeren en rellen, waarbij lantaarnpalen, verkeersborden en winkels kort en klein werden geslagen.

Poster

In het Drentse Hoogeveen, een dorp dat zo’n 55.000 inwoners telt, zou zoiets morgen ook zomaar weer kunnen gebeuren. De afgelopen dagen zijn hier al allerlei relletjes ontstaan, en nu gaat er ook een poster rond, die oproept tot een feestje. Dit schrijft RTV Drenthe, die een afbeelding van de poster van een anonieme bron heeft ontvangen.

Vrijdagavond op het Marktplein in de stad is „een feest waar je alleen maar van kon dromen”, staat op de poster te lezen. Ook wordt er gevraagd om de afbeelding alleen in privé-berichten te delen, en niet openbaar op sociale media te zetten. De toon is niet opruiend: „Wij zijn niet uit op geweld, laten we er een gezellig feest van maken.”

Politie

Gezellig of niet: politiewoordvoerder Paul Heidanus laat aan RTV Drenthe weten op de hoogte te zijn van de plannen. „We proberen de berichten op dit moment te duiden. We moeten eerst analyseren hoe serieus deze oproep is. Oproepen voor zogenoemde Project X-feesten komen regelmatig voorbij, en meestal is het een broodje aap, of een aantal jongeren dat zich verveelt. En dan loopt het met een sisser af.”

Toch neemt de politie de aankondiging serieus: „Zeker gezien de gebeurtenissen van gisteravond volgen we dit op de voet. Sowieso zijn we de situatie in Hoogeveen continu aan het monitoren.”

Op social media wordt verdeeld gereageerd op het verhaal, maar ook op het publiceren ervan. „Ga het even promoten…”, verzucht iemand. Een ander verwijst nog even naar een bekende Drent. „Johan Derksen heeft dus wel gelijk wat er allemaal in Hoogeveen gebeurt.”

https://twitter.com/kasprkm/status/1296168025738092544

Er wordt wel vaker gespeculeerd dat een plek (vaak een dorp) ‘de volgende Project X’ wordt, zoals Katwijk in 2018.

Jongeren op straat

Al een paar avonden achter elkaar gaan tientallen jongeren in Hoogeveen, in navolging van jongeren op andere plekken, de straat op na oproepen op sociale media. In de berichten werd dinsdag opgeroepen om herrie te schoppen in de wijk Krakeel. De politie hield vier minderjarige jongeren aan voor het afsteken van vuurwerk en het beledigen van een agent. Ook gisteravond was het daar weer raak. Auto’s reden toeterend door de wijk en her en der werd ook vuurwerk afgestoken. Buurtbewoners van de Sterrenlaan kwamen verschrikt naar buiten. „We zaten rechtop in bed”, zeggen ze. „De knallen waren niet normaal.”

Project X

Project X is de naam voor een feest waarvoor via sociale media gasten worden uitgenodigd, die in zulke groten getale komen dat het feest enorm uit de hand loopt. Het meest bekende Project X feest in Nederland was in 2012 in het hierboven genoemde Haren.

Het ontleent zijn naam aan de film Project X, waarin de hoofdpersonen van plan zijn aan populariteit te winnen door een groot feest te organiseren, een plan dat al snel helemaal uit de hand loopt.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.