Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 22 aug 2020

Een op de drie hulpverleners ziet agressie toenemen door corona

Ruim een derde van de hulpverleners stelt dat de agressie op de werkvloer toeneemt door de coronacrisis. Dat zegt vakbond CNV na onderzoek in de publieke sector, waaronder zorgmedewerkers, ambulancepersoneel, gevangenispersoneel, ov-personeel en beveiligers.

Van de ondervraagden wordt 40 procent vaker agressief benaderd door patiënten, cliënten en omstanders en heeft 15 procent vaker te maken met fysiek geweld. Zo’n 70 procent zegt dat mensen een korter lontje hebben door de coronacrisis.

Hulpverleners staan dag en nacht klaar

Schokkend, schrijnend en ontluisterend, zegt Patrick Fey, vicevoorzitter van vakbond CNV. „Onze hulpverleners staan dag en nacht klaar om Nederland te helpen. Dat uitgerekend zij met zoveel agressie te maken hebben, is stuitend. Schelden, grof taalgebruik, duwen, klappen krijgen, spugen: bij veel hulpverleners komt dit vaak voor. Hulpverleners verdienen meer dan ooit onze waardering en steun.”

Niet alleen bij hulpverleners, maar ook agenten krijgen regelmatig, en steeds vaker te maken met agressie en geweld. Onder meer omdat ze vaker op overlastmeldingen moeten afgaan. Ook afgelopen week kreeg de politie meermaals te maken met ongeregeldheden bij demonstraties tegen het coronabeleid. Zo ontstond donderdag in Den Haag rond het Binnenhof een grimmige sfeer. Tientallen betogers weigerden weg te gaan en belaagden de politie. Drie agenten raakten gewond.

Een op de drie hulpverleners ziet agressie toenemen door corona
Bij het gebouw van de Tweede Kamer, rond het Binnenhof en op het Plein ontstond donderdag een grimmige sfeer. Foto: ANP / Phil Nijhuis

Te weinig steun van leidinggevende

Volgens het onderzoek van de vakbond zegt 16 procent van de ondervraagden dat ze te weinig steun krijgen van de leidinggevende nadat ze agressief zijn benaderd en vindt 22 procent dat de werkgever te weinig maatregelen neemt tegen agressie op de werkvloer. „Dit zijn te hoge percentages”, zegt Fey. Werkgevers spelen hier volgens hem een cruciale rol in. „We roepen hen op om hun personeel zoveel mogelijk te ondersteunen in deze zware fase.”

Lees ook: Waar ex-gevangenen het meest van schrikken als ze uit de bak komen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Een op de drie hulpverleners ziet agressie toenemen door corona
Sluiten