Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 15 aug 2020 / 15:08 uur

Eigenaar Appelhof: ‘Bandje lijkt wel een Jodenster, dus doe maar af’

Jongeren die op de populaire jongerencamping Appelhof op het eiland Terschelling verblijven, krijgen het advies hun campingbandje af te doen. „Ze mogen nergens meer zitten, ze mogen het zwembad niet in”, aldus eigenaar Geert van Dieren. „Het lijkt wel een Jodenster geworden, en dat is niet de bedoeling hè, maar zo voelt het.”

Van Dieren heeft een briefje opgehangen met de tekst: „Als jullie willen mogen jullie je bandje wel verwijderen… zo voorkom je dat je misschien op bepaalde plekken op Terschelling geen toegang meer krijgt. (Mocht men dan wel vragen wat jullie verblijfplaats is dan kun je zeggen dat je een huisje huurt).”

Op social media wordt wisselend gereageerd op het briefje van Van Dieren. Sommige mensen spreken er schande van. Anderen hebben juist wel begrip voor de suggestie die hij doet.

Speciale testlocatie

De camping moet maandag om 12.00 uur de deuren sluiten omdat er jongeren op de camping hebben gezeten die na thuiskomst positief zijn getest op het coronavirus. Het ging om acht jongeren. Daarom is in de buurt van de camping een speciale testlocatie neergezet. Die is ook bedoeld voor andere toeristen en voor bewoners van het eiland met klachten.

In de afgelopen dagen zijn zo’n vijfhonderd mensen daar getest op het coronavirus. Dat heeft tot nu toe één nieuw geval aan het licht gebracht, maar het is niet bekend of dit ook een campinggast was.

Jongerencamping Appelhof loopt leeg
Een jongen wordt getest op testlocatie E10. Jongeren die op camping Appelhof verblijven, andere toeristen en inwoners van Terschelling kunnen zich laten testen op het coronavirus. Ze kunnen daarvoor terecht bij kerkgebouw E10. Foto: ANP HOGE NOORDEN / JACOB VAN ESSEN

Zaterdag worden opnieuw mensen getest. Er staan volgens Van Dieren nog ongeveer 300 jongeren op de camping. Vooralsnog zijn er op Terschelling geen nieuwe coronagevallen gebleken na testen op het coronavirus.

Bijna alle 300 monsters die vrijdag zijn afgenomen blijken negatief. Van 169 monsters was dat vrijdag al duidelijk. Zaterdag kwam de negatieve uitslag van bijna alle 131 overige monsters. Van een klein aantal, hoeveel is niet precies bekend, moet de uitslag nog komen. Dat heeft de Friese GGD bekendgemaakt.

Financiële strop

Van Dieren zegt dat iedereen op het eiland boos is. Hij zegt dat voortijdig dichtgaan – hij zou nog twee weken open zijn – een financiële strop betekent. Maar hij moest wel dichtgaan, zegt hij: „Je moet wel, je kunt niet meer anders dan dicht.”

Jongerencamping Appelhof loopt leeg
Jongeren die in afwachting van hun vertrek zijn van de populaire jongerencamping Appelhof in gesprek met camping eigenaar Geert van Dieren (R). Zeker acht jongeren die op de camping zijn geweest, hebben het coronavirus opgelopen. Foto: ANP HOGE NOORDEN / JACOB VAN ESSEN

Everhard Hofstra, arts infectieziektebestrijding bij de GGD, zegt zich te kunnen voorstellen dat het briefje van Appelhof-eigenaar Van Dieren een reactie is op het feit dat jongeren zijn geweerd op plekken op het eiland. „Er is geen reden om jongeren zonder klachten te weren. Jongeren met klachten worden net als alle andere Nederlanders geacht zich te houden aan de regels van quarantaine. In Nederland geven we burgers hun eigen verantwoordelijkheid. Dat geldt ook voor deze jongeren, zij kunnen zich dus ook vrijelijk bewegen. Met deze tekst geef je ze hun eigen verantwoordelijkheid.” Hij benadrukt dat zowel jongeren als de campingeigenaar goed hebben meegewerkt met de GGD in deze zaak.

Lees ook: Wit-Russische leider Loekasjenko klopt aan bij Poetin

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eigenaar Appelhof: ‘Bandje lijkt wel een Jodenster, dus doe maar af’
Sluiten