Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 8 aug 2020 / 11:06 uur

Duitsland betaalt miljoenen aan ic-zorg voor Nederlandse patiënten

Duitsland dekt definitief de kosten voor coronapatiënten uit Nederland en andere EU-lidstaten die in Duitsland op de ic behandeld zijn, vertellen woordvoerders van de Duitse en Nederlandse ministeries van Volksgezondheid in gesprek met NU.nl. Het gaat daarbij om een bedrag van om en nabij de 2,3 miljoen euro.

58 Nederlandse ic-patiënten in Duitsland

Tijdens de coronapandemie nam Duitsland maandenlang de zorg over van 58 Covid-19-patiënten, omdat de intensivecareafdelingen in Nederland overvol dreigden te raken. Het gros van de Nederlandse patiënten (48) werd opgevangen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, dat aan Nederland grenst. De laatste Nederlandse patiënt die in Duitsland werd behandeld, overleed begin juni in een Duits ziekenhuis.

Medio april gaf de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn al aan dat zijn land ook wilde opdraaien voor de zorgkosten. Hij noemt het een tegemoetkoming uit solidariteit. „Europa staat samen, zelfs in tijden van crisis”, zegt hij. Voormalig minister voor Medische Zorg en Sport Martin van Rijn uitte medio juni al zijn dankbaarheid voor de Duitse solidariteit.

20 miljoen euro

Duitsland ving ook Italiaanse, Franse, Spaanse en Belgische patiënten op, en vermoedde dat in totaal zo’n 20 miljoen euro aan zorg is verleend aan buitenlandse patiënten. Nederland heeft van dat rijtje het minste patiënten overgeplaatst naar Duitsland. Het is echter niet duidelijk of de Nederlandse patiënten het minst hebben gekost, omdat dat ook afhangt van hoe lang de patiënten op de ic lagen.

Een formeel aanbod voor de kostendekking bleef echter maandenlang uit, maar is recentelijk naar de EU-lidstaten verstuurd. Er moest voor september gereageerd worden, maar Nederland heeft dat aanbod al officieel geaccepteerd. Het is nog niet duidelijk of andere landen al gereageerd hebben.

Duitsland kon de hulp bieden doordat het land een van de grootste ic-capaciteiten van Europa heeft. In totaal zijn er in Duitsland meer dan 30.000 ic-bedden beschikbaar. Bovendien had het land de corona-uitbraak relatief snel onder controle.

Reageer op artikel:
Duitsland betaalt miljoenen aan ic-zorg voor Nederlandse patiënten
Sluiten