Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 1 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Druktemaatregelen in Amsterdam, ondanks afgelaste Pride

Hoewel de organisatie van de Pride in Amsterdam de demonstratie op het Museumplein heeft afgelast, blijven de aangekondigde maatregelen tegen de verwachte drukte dit weekend in de hoofdstad van kracht.

Vanwege het mooie zomerweer en de afsluiting van de Pride-week gaat de gemeente de toegang tot gebieden met populaire horeca voor de lhbti-gemeenschap doseren. Zo moeten hosts en verkeersregelaars de drukte op diverse plekken in de stad in goede banen leiden en moeten bezoekers van cafés in de Reguliersdwarsstraat reserveren. Dagjesmensen zijn opgeroepen hun bezoek te verzetten naar een doordeweekse dag.

Alternatief programma Pride Amsterdam

De organisatie van de Pride Amsterdam zag donderdagavond af van een demonstratie tegen antihomo- en transfoob geweld uit vrees voor drukte. Het protest bood plek aan maximaal zevenduizend betogers en was onderdeel van het alternatieve programma van de Pride Amsterdam. De jaarlijkse feesten en evenementen, zoals de roemruchte botenparade, werden vanwege het coronavirus eerder al geschrapt.

Een foto van een Pridevlag aan de Westerkerk in Amsterdam
De Westerkerk in Amsterdam ‘kleurt Pride’. Foto: EPA / Evert Elzinga

De veiligheidsregio trof eerder al diverse maatregelen tegen mensenmassa’s in de hoofdstad, zoals eenrichtingsverkeer op bepaalde drukke plekken en het kunnen afsluiten van drukke straten. Vanaf komende woensdag geldt er op vijf plekken, zoals de Kalverstraat, een mondkapjesplicht.

Vrees voor drukte

De organisatie van de Pride Amsterdam zag af van een demonstratie op het Museumplein uit vrees voor drukte. “We willen niet onnodig voor problemen zorgen”, zei een woordvoerder.

De gemeente kondigde onder meer aan dat de toegang tot gebieden met populaire horeca voor de lhbti-gemeenschap dit weekend wordt gedoseerd en hosts en verkeersregelaars de drukte op diverse plekken in goede banen leiden. Bezoekers van cafés in de Reguliersdwarsstraat moeten reserveren. Ook rond de demonstratie waren maatregelen aangekondigd, zoals matrixborden.

Het programma van de demonstratie is zaterdag wel te zien op Pride TV, dat onder meer uitzendt op de deze week gratis toegankelijke digitale zender OUTtv. „Blijf thuis voor de buis”, roept de organisatie op.

Lees hier: verhalen uit de LHBTQI+-campagne

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.