Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 30 jul 2020 / 17:41 uur

Mondkapje verplicht op drukke plekken in Amsterdam en Rotterdam

Het dragen van een mondkapje wordt verplicht op drukke plekken in zowel Amsterdam als Rotterdam. Geen zin in? Dan staat je een boete te wachten.

Het dragen van een mondkapje in de drukte van de hoofdstad  is verplicht, heeft de veiligheidsregio vandaag besloten. Het gaat om vijf locaties, waaronder de Wallen en de Kalverstraat. De maatregel gaat op woensdag 5 augustus in en geldt voor iedereen vanaf 13 jaar en ouder.

Een foto van toeristen met een mondkapje op de Wallen
Dagjesmensen en toeristen op de Wallen droegen het afgelopen weekend al regelmatig een mondkapje. Foto: ANP / Olaf Kraak

Ook in Rotterdam is het vanaf komende woensdag verplicht om niet-medische mondkapjes te dragen op drukke plekken. De regel geldt onder meer in winkelgebieden als de Coolsingel, de Lijnbaan, de overdekte winkelcentra Alexandrium en Zuidplein. De lijst wordt mogelijk nog uitgebreid. De verplichting geldt van 6.00 uur tot 22.00 uur voor iedereen van 13 jaar en ouder, meldt de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Als andere maatregelen niet werken

Het dragen van een niet-medisch mondkapje, zowel op straat als in winkels, is volgens de veiligheidsregio Amsterdam nodig op plekken waar het krap en druk is en waar andere maatregelen onvoldoende werken of leiden tot ongewenste economische effecten. Ook op de Nieuwendijk en de markten in de Albert Cuypstraat en Plein ’40-’45 moeten bezoekers een mondkapje gaan dragen.

Wie zich er niet aan houdt, riskeert een boete. De hoogte daarvan moet nog worden vastgesteld.

Rotterdam grootste brandhaard

Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam en voorzitter van de veiligheidsregio, laat in een verklaring weten: „Mondkapjes kunnen in mijn ogen de urgentie op sommige plaatsen vergroten, naast de gouden regel van 1,5 meter afstand houden, hygiënemaatregelen en handhaving.”

Het aantal coronabesmettingen in Nederland is de afgelopen weken toegenomen, en Rotterdam-Rijnmond is daarin de grootste brandhaard. Ongeveer een kwart van alle nieuwe gevallen wordt in Rotterdam en omstreken vastgesteld.

Een foto van twee meisjes in Rotterdam, één zonder mondkapje, één met
De één met en de ander zonder een mondkapje op de Lijnbaan in Rotterdam, gaat vanaf woensdag niet meer gebeuren. Foto: ANP / Jerry Lampen

Verplichte mondkapjes zijn experiment

De nieuwe maatregel is een experiment en het naleven van de 1,5 meter afstand op deze plekken blijft gelden. De veiligheidsregio kijkt of het dragen van een mondkapje ertoe leidt dat mensen voorzichtiger worden en meer afstand houden, zoals het RIVM onlangs concludeerde. Aan de hand van de ervaringen zal worden gekeken hoelang de mondkapjes nodig zijn en over eventuele uitbreiding naar andere gebieden.

Gisteren werd bekend dat veiligheidsregio’s het dragen van mondkapjes mogen verplichten om ervoor te zorgen dat mensen de coronaregels beter naleven. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema en haar Rotterdamse collega Aboutaleb vroegen eerder al om een onderzoek naar het dragen van mondkapjes in de openbare ruimte. Dit omdat het steeds drukker werd in Amsterdam en Rotterdam en mensen onvoldoende afstand houden.

Lees ook: 55 procent Nederlanders wil mondkapje in openbare ruimte

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mondkapje verplicht op drukke plekken in Amsterdam en Rotterdam
Sluiten