Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 1 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Aboutaleb in brief aan studenten: ‘Houd je aan maatregelen’

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft vandaag een brief gestuurd aan alle studenten van de hogescholen en de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij vraagt hen met klem om hun verantwoordelijkheid te nemen en zich te houden aan de coronamaatregelen.

Aboutaleb heeft zich rechtstreeks tot de studenten gericht omdat het aantal besmettingen onder studenten in Rotterdam dagelijks stijgt. De brief is mede namens de rector magnificus van de universiteit en de bestuurvoorzitters van de hogescholen verstuurd.

Aboutaleb wil dat jongeren elkaar aanspreken

In de brief schrijft Aboutaleb dat het aan de regels houden belangrijk is voor henzelf. „Ook jongeren kunnen flink ziek worden”, maar ook voor familieleden, studiegenoten, vrienden en buren. „Spreek elkaar aan op ieders verantwoordelijkheid. Alleen met elkaar krijgen we dit virus onder controle”, aldus de burgemeester. Hij sprak eerder al met de studentenverenigingen over de besmettingen.

Een foto van mensen met een mondkapje op de Lijnbaan in Rotterdam
Op de lijnbaan in het centrum van Rotterdam is het dragen van een mondkapje vanaf woensdag verplicht. Foto: ANP / Robin Utrecht

Gemeente Rotterdam en GGD Rotterdam-Rijnmond maken zich grote zorgen omdat studenten zich niet zo snel laten testen, het lastig vinden om in quarantaine te gaan en ook moeite hebben met het bron- en contactonderzoek van de GGD. Alle studentenverenigingen zetten daarom samen met de gemeente en de GGD een campagne op om studenten te stimuleren zich aan de coronamaatregelen te houden. Deze campagne start dinsdag 4 augustus.

Mondkapjesplicht in Rotterdam

Vanwege de besmettingen in zijn stad heeft Aboutaleb op drukke plekken in Rotterdam een mondkapjesplicht ingesteld, die gaat woensdag in.

https://twitter.com/ingriddegroott/status/1289526597121441793

Op die dag wordt ook op drukke plekken in Amsterdam de verplichting van een mondkapje ingevoerd. De maatregel geldt in beide steden voor iedereen vanaf 13 jaar en ouder. In Rotterdam gaat onder meer om winkelgebieden als de Coolsingel, de Lijnbaan, de overdekte winkelcentra Alexandrium en Zuidplein. In de hoofdstad om de Wallen, Kalverstraat, de Nieuwendijk en de markten in de Albert Cuypstraat en Plein ’40-’45.

Wie zich er niet aan houdt, riskeert een boete. De hoogte daarvan moet nog worden vastgesteld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.