Metro
Metro Binnenland 2 jul 2020 / 19:04 uur

Verdeeldheid boeren: ‘Wilde acties vanavond’ vs. nog even wachten

Het zou zó maar kunnen dat je vanavond op een trekker of honderd stuit, als je in Den Haag bent. Want veel boeren zijn boos, willen actie én invloed uitoefenen. Maar sommigen willen toch de politiek nog een kans geven en roepen juist op om vanavond niét te gaan.

De actiegroep Farmers Defence Force (FDF) roept landbouwers in elk geval wel op om vanavond met hun tractoren naar het Binnenhof in Den Haag te rijden, omdat ze fel tegen maatregelen op het gebied van veevoer zijn. In de (social media) kanalen van FDF stuurt Mark van den Oever, voorman FDF: „Vanavond optoeren voor het te laat is. Wilde acties door heel het land. Bestuur is om 20.00 uur op het Binnenhof.”

 

De reacties zijn verdeeld. „Te triest voor woorden. De boeren die hieraan meedoen alle steun en tegemoetkomingen afpakken, en direct vastzetten. Echt heel veel verstand hebben jullie niet”, antwoordt iemand op het Instagram-account van FDF.

Actueel

As we write heeft zich op het Binnenhof in Den Haag een twintigtal boeren met trekkers verzameld. Zij protesteren luid toeterend tegen een maatregel die landbouwminister Carola Schouten wil treffen om de stikstofuitstoot door de veehouderij terug te dringen. Over de maatregel, die boeren verplicht ander voer met een lager eiwitgehalte te gaan gebruiken, wordt laat op de avond nog gedebatteerd en gestemd. De boeren hopen met hun aanwezigheid invloed te kunnen uitoefenen.

Sekswerker Moira Mona, die morgen wil demonstreren, hoopt dat ze morgen wel weer weg zijn.

 

Lees hier over Drentse boerenrockband ‘De Wethouders’ op het (regenachtige) boerenprotest in februari

Invloed

Van den Oever zei eerder uiteindelijk minimaal honderden boeren op het Binnenhof te verwachten. „Als FDF zullen we deze actie zeker steunen, maar we coördineren het niet. Als FDF een actie organiseert, gaan daar weken aan vooraf. Het zijn groepen boeren die op eigen initiatief, vanuit de bestaande groepsapps, een plan maken. Ik ben benieuwd hoe creatief ze worden.”

De politie zegt inmiddels de toegang tot het Binnenhof te hebben afgezet. Zij gaat in gesprek met de boeren over het verdere verloop van de actie.

Ook op andere plaatsen in Nederland zijn boeren met hun tractoren uitgerukt. Zo zouden er trekkers zijn gezien bij het station in Groningen en in de buurt van vliegveld Eelde. De politie kan daar nog niet veel over zeggen. Volgens Omroep Brabant zijn ook tientallen trekkers onderweg naar Breda.

Debat

De Tweede Kamer debatteert vanavond over de plannen van Schouten. „Willen we invloed uitoefenen op die stemming, dan zullen we vanavond Den Haag wakker moeten schudden. Zodat ze voor de goede zaak, namelijk, gezonde koeien en een gezonde melkveehouderijsector, stemmen. Het is van evident belang dat men niet kiest voor het desastreuze plan van Carola Schouten”, zegt FDF.

De actiegroep stelt dat de Nederlandse melkveehouders Schouten er al een half jaar van proberen te overtuigen dat haar voermaatregel om stikstof te reduceren niet in de haak is. „De melkveehouders hebben verschillende programma’s aangeboden die beter zijn dan die van onze minister, en beter aansluiten bij de praktijk.”

Wel gaan/niet gaan

Agractie riep de boeren juist op vanavond nog niét richting Den Haag te rijden. De groep liet weten de politici ruimte te willen geven voor het debat en ze niet onder druk te willen zetten door trekkers en demonstrerende boeren in Den Haag. „Wij weten namelijk dat een aantal partijen twijfelt en onder druk zal afhaken. We rekenen erop dat een ieder hierin zijn verantwoordelijkheid kent en niet al vanavond naar Den Haag zal gaan”, zegt Agractie. Mocht de voermaatregel toch in stand blijven, dan vraagt Agractie zijn achterban om vanaf middernacht met de trekker naar Den Haag te rijden.

Een woordvoerder van de gemeente Den Haag wilde nog niet vooruitlopen op de mogelijke komst van betogende boeren met tractoren naar Den Haag. „Als dat inderdaad gaat gebeuren, zullen wij naar bevinding handelen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verdeeldheid boeren: ‘Wilde acties vanavond’ vs. nog even wachten
Sluiten