Metro
Metro Binnenland 21 jul 2020 / 13:11 uur

Transporteurs bezorgd over boerenblokkades: ‘Wij worden de dupe’

De protestacties van boeren waarbij ze met trekkers wegen of bedrijven blokkeren, kunnen niet door de beugel en maken transporteurs en andere ondernemers tot slachtoffer.

Dat zegt voorzitter Elisabeth Post van branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) in een reactie op de aankondiging van Farmers Defence Force (FDF) van de landelijke actiedag morgen.

Begrijpelijke emoties

Ook werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zeggen zich zorgen te maken over de actiedag. De organisaties begrijpen „de emoties rond het directe ingrijpen in het boerenbedrijf”, maar vinden ook dat andere ondernemers „gewoon hun werk moeten kunnen doen. Zij mogen niet de dupe worden van de actie”.

„Ik begrijp natuurlijk heel goed dat de boeren óók opkomen voor hun bestaan, maar het kan niet de bedoeling zijn dat ze daarmee andere ondernemers in de wielen rijden”, zegt TLN-voorzitter Post. „Door met trekkers wegen of bedrijven te blokkeren, treffen ze onze transportbedrijven die al zwaar zijn getroffen door de economische crisis en die bovendien voor ons allemaal in touw zijn. Dat is onaanvaardbaar.”

Transporteurs vitaal belang

Post noemt transportondernemers van „vitaal belang” voor de bevoorrading van Nederland. Als die in gevaar komt, vindt TLN dat de veiligheidsregio’s zouden moeten ingrijpen.

Lees hier waar de actievoerende boeren willen parkeren met hun trekker

VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat het bedrijfsleven gezamenlijk moet optrekken om de stikstofcrisis tegen te gaan. „We moeten uiteindelijk komen tot één pakket van kosteneffectieve maatregelen over sectoren heen, om zowel de stikstof- als de economische crisis te bedwingen. Als boeren en andere sectoren uit het bedrijfsleven tegen elkaar worden opgezet helpt dit uiteindelijk niemand”, zeggen de ondernemingsorganisaties.

Stikstofsjoemelcijfers

De boeren protesteren morgen met een landelijke actiedag tegen de veevoermaatregel van het kabinet. Landbouwminister Schouten wil dat boeren per 1 september de hoeveelheid eiwit in veevoer verminderen, omdat dat veel stikstofuitstoot zou schelen. De actievoerders vinden dat het RIVM „stikstofsjoemelcijfers” verspreidt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Transporteurs bezorgd over boerenblokkades: ‘Wij worden de dupe’
Sluiten