Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 15 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Boeren: ‘Werk woensdag maar thuis, want wij voeren massaal actie’

De boeren verwachten komende woensdag flinke files in ons land. De reden? Zijzelf. 22 juli is namelijk uitgeroepen tot ‘massale actiedag’.

De actiegroep Farmers Defence Force (FDF) heeft de landelijke actiedag vanavond aangekondigd. Er wordt geprotesteerd tegen onder meer de veevoermaatregelen van het kabinet. De boerenprotestgroep roept de rest van Nederland op die dag thuis te werken. Dat zal overigens geen good will kweken, vooral niet bij automobilisten die geen mogelijkheid hebben om achter de keukentafel aan de slag te gaan en op locatie moeten zijn. Waarom zij juist de dupe van tractoren op de weg moeten zijn, heeft FDF niet gemeld.

Minister negeert ultimatum boeren

FDF had minister Carola Schouten van Landbouw eerder deze week een ultimatum gesteld om de gewraakte veevoermaatregel uiterlijk 21 juli in te trekken. Maar zij liet al gelijk weten daar geen gehoor aan te geven. Volgens haar steunt de Tweede Kamer het plan om de hoeveelheid eiwit in veevoer te verminderen om de stikstofuitstoot van koeien omlaag te brengen.

Een foto van een boerenprotest op het Vrijthof in Maastricht
Boeren protesteerden eerder onder meer al op het Vrijthof in Maastricht. Foto: ANP / Marcel van Hoorn

Precieze plan van de actiegroep niet duidelijk

Mark van den Oever van FDF zegt dat volgende week woensdag „een startschot” wordt voor volgende protesten. Wat de actiegroep die dag precies van plan is, wil hij niet zeggen. Volgens Van den Oever gaan boeren in ieder geval met trekkers de weg op en gaan ze „stikstof besparen” door acties te voeren in onder meer sectoren die volgens hen veel stikstof uitstoten.

Volgens Van den Oever wordt het een groot protest en steunen ook andere boerenorganisaties de actie van FDF. Eerder had hij al gezegd dat de acties uiteen zullen lopen van wegblokkades en barricades tot aan wilde acties, die overal in het land kunnen opduiken.

Lees ook: Met een hart en licht: zo kunnen boeren ook protesteren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Boeren: ‘Werk woensdag maar thuis, want wij voeren massaal actie’
Sluiten