Metro
Metro Buitenland 21 jul 2020 / 14:08 uur

Nieuwe officier van justitie in monsterproces MH17

Afgelopen vrijdag was het zes jaar geleden dat vlucht MH17 boven het strijdgebied in het oosten van Oekraïne werd neergeschoten. Het veelomvattende proces is begin dit jaar gestart en nu met een nieuwe officier van justitie.

Het Openbaar Ministerie schuift een andere officier van justitie naar voren in het proces over het neerhalen van vlucht MH17 boven het oosten van Oekraïne. Officier van justitie Dedy Woei-A-Tsoi vertrekt naar het OM in Rotterdam. Haar plaats wordt ingenomen door Manon Rudderbeks. Die was vanaf het begin al nauw betrokken bij het MH17-onderzoek en voegt volgens het OM in Den Haag dus „veel historische kennis en expertise” toe.

Team justitie

Zij gaat deel uitmaken van het team van drie officieren van justitie, samen met Thijs Berger en Ward Ferdinandusse. Normaal gesproken doen twee officieren grote strafzaken, maar voor het MH17-proces is een uitzondering gemaakt. Zo zijn er naast de drie rechters ook twee reserve-rechters, om eventueel personeel verloop goed te kunnen opvangen.

Het proces gaat verder op 31 augustus. De rechtbank heeft tot en met november 2021 blokken zittingsdagen van een of meerdere weken gereserveerd.

Bij de ramp op 17 juli 2014 kwamen alle 298 inzittenden, onder wie bijna tweehonderd Nederlanders, om het leven. Het toestel was onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur.

Vier mannen – drie Russen en een Oekraïner – staan terecht. Alleen Oleg Poelatov laat zich vertegenwoordigen door een advocatenteam, de anderen hebben niets van zich laten horen. Het gaat om Igor Girkin, Sergej Doebinski en Leonid Chartsjenko.

Rusland

Eerder deze maand heeft Nederland Rusland voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) gedaagd om zijn rol in het neerhalen van MH17. Dat heeft het kabinet vandaag besloten. Eerder dienden nabestaanden al een klacht tegen Rusland in bij datzelfde hof.

„Met de stap die we vandaag zetten, door een zaak aan te spannen bij het EHRM en daarmee de klachten van de nabestaanden zoveel als mogelijk te ondersteunen, komen we dichter bij ons doel van gerechtigheid voor de slachtoffers en nabestaanden”, aldus minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuwe officier van justitie in monsterproces MH17
Sluiten