Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Binnenland 11 jul 2020 / 18:32 uur

Strijd om CDA-lijsttrekkerschap gaat door, Keijzer valt af

Minister Hugo de Jonge en Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt nemen het tegen elkaar op om het lijsttrekkerschap van het CDA in een tweede, beslissende stemronde. Mona Keijzer kreeg verreweg de minste stemmen en viel daardoor af.

De Jonge, die naast minister van Volksgezondheid ook vice-premier is, en Omtzigt kregen in de eerste ronde respectievelijk 48,7 en 39,7 procent van de CDA-leden achter zich. Keijzer moest het met ruim 11 procent doen. Dit betekent dat geen van de drie kandidaten meer dan de helft van de stemmen kreeg. Daarom moet een tweede stemronde de doorslag geven.

CDA-lijsttrekker woensdag bekend

Keijzers aanhangers kunnen de komende dagen de doorslag geven. De staatssecretaris riep hen op om nu voor Omtzigt te kiezen. Die is volgens haar een teamspeler, die Keijzer en de erg populaire minister van Financiën Wopke Hoekstra onder zijn leiding een prominente rol zou gunnen, suggereerde ze.

„Om de stemmen van de derde kandidaat zal gestreden moeten worden”, zei partijvoorzitter Rutger Ploum zaterdagmiddag bij de bekendmaking van de uitslag van de eerste ronde.

De tweede stemronde begint op zaterdagavond. Op woensdag maakt de partij de uitslag bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Strijd om CDA-lijsttrekkerschap gaat door, Keijzer valt af
Sluiten