Julia Onclin
Julia Onclin Binnenland 19 jul 2020

Macron en Merkel ‘kribbig’ weggelopen uit overleg met Rutte

Het overleg tussen de Franse president Emmanuel Macron, bondskanselier Merkel en premier Mark Rutte, tijdens de EU-top in Brussel, verliep stroef. Zo laat premier Rutte na afloop aan RTL Nieuws weten dat Macron en Merkel „kribbig” uit het overleg met hem en zijn ‘zuinige’ bondgenoten zijn weggelopen.

Ondanks het weglopen van president Macron en bondskanselier Merkel zijn er wel stappen gezet. De standpunten van alle deelnemende landen liggen echter nog ver uit elkaar. Volgens Rutte zijn Macron en Merkel “kribbig de zaal uitgelopen”, hij stelt ‘dat hij daar niet de enige oorzaak van was’.

Een foto van Rutte in overleg met Merkel en Macron
De spanning liep door de stugge houding van Rutte zo op dat Macron dreigde weg te gaan. Foto: EPA/FRANCISCO SECO / POOL

Al sinds afgelopen vrijdag zijn de leiders van de 27 EU-landen aan het onderhandelen. Het coronafonds en de nieuwe meerjarenbegroting zijn onderwerp van gesprek. RTL Nieuws meldt dat de blijvend stugge houding van Rutte de spanning flink deed oplopen. De spanning was zelfs zo groot dat Macron dreigde om het vliegtuig naar huis te pakken.

De Duitse delegatie heeft ondertussen laten weten ‘het de moeite waard te vinden om verder te werken’. Volgens hen wil iedereen namelijk graag oplossingen vinden.

Akkoord

Op zaterdag sprak Rutte met verschillende EU-leiders. Onder andere Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal kwamen voorbij. Verder sprak Rutte ook met de leiders van landen die als zijn bondgenoten gezien worden, omdat ze meer op één lijn met elkaar liggen. Deze landen zijn: Denemarken, Zweden, Oostenrijk en Finland.

Men gaat zondag verder met de onderhandelingen met als doel het bereiken van een akkoord.

Lees ook: Groningse Startenhuizen getroffen door aardbeving van 2,3

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Macron en Merkel ‘kribbig’ weggelopen uit overleg met Rutte
Sluiten