Julia Onclin
Julia Onclin Binnenland 19 jul 2020
Leestijd: 1 minuut

Groningse Startenhuizen getroffen door aardbeving van 2,3

In Groningen heeft zondagochtend een aardbeving met een kracht van 2,3 plaatsgevonden. Het is de tweede keer in een week tijd dat de regio getroffen wordt door een relatief zware aardschok.

Het epicentrum lag volgens het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) bij Startenhuizen. De schok gebeurde om 04.07 uur en werd een aantal minuten later opgevolgd door een kleine naschok van 0,9.

Volgens RTV Noord zijn er Groningers wakker geworden door de beving. „De meldingen op de redactie komen onder andere uit ‘t Zandt, Middelstum en Loppersum. Volgens een paar van de meldingen voelde de beving minder heftig dan die in Loppersum, eerder deze week”, aldus de regionale omroep.

Schademeldingen

Afgelopen dinsdag was bij Loppersum ook al een beving met een kracht van 2,7. Dat is tot nog toe de zwaarste aardbeving van het jaar. Verder was er op donderdag was bij Hellum nog een schok van 1,8 en begin mei was er bij Zijldijk een beving van 2,5.

Vrijdag meldde het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) dat na de schok bij Loppersum 833 schademeldingen aan huizen en gebouwen zijn binnengekomen. Ook waren er 11 meldingen van acuut onveilige situaties.

Gaswinning

De bevingen worden veroorzaakt doordat uit de grond in Groningen gas is gepompt. In het gaswinningsgebied deden zich vorig jaar in totaal 87 aardbevingen voor. Van de bevingen hadden er elf een kracht van meer dan 1,5. Het beëindigen van de gaswinning staat gepland voor medio 2022.

De zwaarste aardbeving ooit in Nederland was in 1992 bij Roermond. Die had een kracht van 5,8. De zwaarste gasaardbeving in Groningen gebeurde in 2012 bij het dorp Huizinge, met een kracht van 3,6.

Lees ook: Juli tot nog toe koel, vandaag voor het eerst zomers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.