Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 13 jul 2020
Leestijd: 1 minuut

In geval van nieuw virus blijft grens België-Nederland gewoon open

Mócht er ooit een nieuw virus à la corona uitbreken (even afkloppen natuurlijk), dan blijft de grens tussen België en Nederland gewoon open.

Deze toezegging deed de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Pieter de Crem na overleg met zijn Nederlandse collega Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

Grensplaats

De twee spraken elkaar op het gemeentehuis van Baarle-Nassau in Noord-Brabant. Letterlijk een grensplaats, want de scheiding tussen Nederland en Vlaanderen gaat hier dwars door winkels en woningen. Bij het overleg waren enkele Nederlandse commissarissen van de Koning en hun Belgische collega’s aanwezig.

De sluiting van de grens door de Belgen vanaf maart leidde tot lastige situaties. Families werden gescheiden, grensoverschrijdend woon-werkverkeer werd ernstig bemoeilijkt. Grapperhaus: „Tijdens de crisis was er voortdurend onderling overleg. Dit is de eerste keer dat we elkaar in deze setting spreken. De sluiting van de grens was een beslissing van de Belgische federale regering. Het was in een hectische periode, waarin beide landen heel snel met het virus aan de slag moesten.”

Openbare veiligheid

„Het sluiten van de grenzen kun je eigenlijk niet meer doen”, zegt De Crem, die in maart zei alle „onnodige verplaatsingen te sanctioneren” achteraf. „Maar het was geen zaak van openbare orde, maar van openbare veiligheid.”

Door het verschil in structuren tussen beide landen is uniformiteit in maatregelen volgens beide bewindsmannen onmogelijk. Wel streven ze naar „het beter laten overlopen van de verschillen” om de maatregelen aan beide kanten van de grens draaglijker te maken. In het najaar treffen de ministers elkaar in Antwerpen.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.