Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 16 jul 2020
Leestijd: 1 minuut

Geen verlenging van ‘trekkersverbod’ regio IJsselland

Het verbod op demonstreren met landbouwvoertuigen in de veiligheidsregio IJsselland wordt niet verlengd. Burgemeesters en boeren hebben donderdag afspraken gemaakt over nieuwe demonstraties.

Het ‘trekkersverbod’ werd ingesteld nadat boeren vorige week het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle blokkeerden. Maandag werd het verbod op demonstreren met tractoren al opgeheven in Drenthe, Groningen en Friesland.

Afspraken

Volgens vicevoorzitter van de veiligheidsregio IJsselland, Ron Köning, is er afgesproken dat boeren in het vervolg demonstraties minimaal twaalf uur van te voren zullen melden. Blokkades van snelwegen en vitale voorzieningen zijn verboden, net als onaangekondigde acties.

De burgemeesters van Deventer, Ommen en Steenwijkerland hebben donderdagmorgen ook met een vertegenwoordiging van de boeren gesproken over de acties die boerenprotestorganisatie Farmers Defence Force (FDF) voor volgende week heeft aangekondigd. Een aantal Overijsselse boeren zou zich daarbij willen aansluiten. Blokkades en onaangekondigde demonstraties worden direct beëindigd, zo waarschuwden de burgemeesters.

24 veiligheidsregio’s

Het verbod op demonstreren met trekkers loopt vrijdagavond om 18.00 uur af. IJsselland zal de donderdag gemaakte afspraken delen met de andere 24 veiligheidsregio’s in het land.

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, voorzitter van de veiligheidsregio Gelderland-Zuid, neemt naar verwachting vrijdag een besluit over verlenging van een verbod op demonstreren met landbouwvoertuigen dat hij zaterdag afkondigde. Dat verbod loopt officieel pas maandag af.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.