Metro
Metro Binnenland 17 jul 2020 / 08:47 uur

Weggesleurde demonstrant spant rechtszaak aan tegen Baudet en FVD

De demonstrant die in juni tijdens een campagnedag van Forum voor Democratie in Den Bosch hardhandig werd aangepakt, spant een civiele procedure aan tegen Thierry Baudet en zijn partij.

De demonstrant is filmmaker Jasper van den Elshout. Hij beschuldigt de politicus, de partij en twee beveiligers van ernstige geweldpleging, onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting en belemmering van het demonstratierecht.

Het is 6 juni als Forum voor Democratie (FVD) staat te flyeren in Den Bosch. Van den Elshout voerde op dat moment actie tegen de partij van Baudet. Van den Elshout had een kartonnen doos vast, met daarop het opschrift ‘Oud papier hier svp bvd’, bedoeld voor de door Baudet uitgedeelde folders, aldus Stichting Fuck Up, die de dagvaarding uitbrengt.

Deze stichting komt naar eigen zeggen op voor personen die zich op geweldloze wijze manifesteren en daarbij worden onderdrukt.

’50 meter meegesleurd’

Van den Elshout zou op dreigende toon zijn opgedragen weg te gaan, maar dat weigerde hij. Volgens hem bleek later dat hij in beeld bleek zou staan voor een promotiefilmpje dat FVD wilde maken. Twee beveiligers pakten hem volgens Van den Elshout daarop vast. Ze namen zijn armen in een klem en sleurden hem zo’n 50 meter mee.

Op deze foto zie je een demonstrant die wordt op de Parade in Den Bosch door beveiligers van Thierry Baudet afgevoerd.
Jasper van den Elshout (met het mondkapje op) wordt door twee beveiligers van Thierry Baudet meegenomen. Foto: ANP / Rob Engelaar

„Vervolgens werd hij met geweld naar de grond gedrukt en gedurende ongeveer twintig minuten door de bodyguards hardhandig in een klaarblijkelijk bewust ongemakkelijke houding gehouden, zittend op zijn knieën, voorovergebogen met zijn hoofd naar de grond, beide armen op zijn rug gedraaid”, aldus Stichting Fuck Up.

Baudet: ‘Enorme uitlokking’

Baudet heeft er een paar weken geleden in BEAU gezegd dat de demonstrant zich „veel vervelender heeft gedragen” dan hij zelf zegt. „Hij wilde echt naar mij toelopen en niet vertellen wat er in die doos zat, toen is hem vijfentwintig keer gevraagd om weg te gaan.” Baudet spreekt van „enorme uitlokking, treitering enzovoorts”.

Van den Elshout deed eerder al aangifte bij de politie. In de civiele zaak wordt onder meer een schadevergoeding geëist.

Lees ook: Woede omdat Baudet minister ‘sluipmoordenaar’ noemt

Reageer op artikel:
Weggesleurde demonstrant spant rechtszaak aan tegen Baudet en FVD
Sluiten