Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Binnenland 27 jul 2020 / 13:32 uur

Bij ons wordt het tropisch, maar in Frankrijk 40 graden

Zat je een beetje te balen op je natte camping het afgelopen weekend? Let op: de eerste tropische dag komt eraan. Zit je in Frankrijk: 40 graden op komst!

Hitteliefhebbers hebben deze zomervakantie lang moeten wachten, maar aan het eind van deze week is het dan mogelijk eindelijk zover. Vrijdag en zaterdag is voor het eerst deze zomervakantie een serieuze kans op een tropische dag met regionaal 30 graden, meldt Weeronline. De hitte is waarschijnlijk van korte duur en dat typeert deze ‘Hollandse zomer’ wel.

Tropische Spaanse lucht richting Nederland

Vanaf donderdag wordt snikhete lucht uit Spanje richting Nederland geblazen en daardoor loopt de temperatuur in de aanloop naar het weekend flink op. Vrijdag en zaterdag worden de heetste dagen met in het oosten en zuiden kans op tropische temperaturen van 30 graden of meer. De kans dat de grens van 30 graden ergens in Nederland overschreden wordt is op dit moment zo’n 65 procent. Het weerbeeld laat daarbij veel zonneschijn zien. Heerlijk weer dus om in, op of aan het water te zijn.

Lees hier waarom blauwalg erbij hoort en waarom zwemmersjeuk ontstaat door een worm die zich telkens vergist

Een foto van lege strandbedjes op het strand bij Zandvoort
Deze strandbedjes bij Zandvoort liggen aan het einde van de week ongetwijfeld veel voller. Foto: ANP / Remko de Waal

Hoe heet het precies wordt, is nu nog onzeker en hangt van twee dingen af. Ten eerste is van belang hoe noordelijk de heetste lucht precies komt. In het zuidwesten en midden van Frankrijk kan het vrijdag bijvoorbeeld ruim 40 graden worden. Zo heet zal het bij ons niet worden, maar wanneer de heetste lucht ons weet te bereiken zit een 35’er er wel in. Tegelijkertijd speelt ook mee hoe snel de afkoeling precies komt. In de loop van zaterdag en op zondag kan namelijk al een verkoelende zeewind opsteken en daarbij stijgt ook de kans op een regen- of onweersbui.

Maand geleden voor het laatst tropisch

De laatste keer dat het tropisch warm werd, is alweer ruim een maand geleden toen sprake was van een regionale hittegolf. Op 26 juni steeg het kwik op veel plaatsen in het zuiden en midden naar 30 tot 32 graden. In Hoek van Holland was het die dag het heetst met 32,3 graden en dat is ook de hoogste temperatuur van dit jaar tot nu toe.

Standvastig zomerweer ver te zoeken

De temperatuur fluctueert deze maand behoorlijk en dat is ook deze week het geval. Vandaag kan het in het zuiden 28 graden worden, maar komende dagen is het weer een stuk koeler. Deze dinsdag en woensdag is het heel aangenaam zomerweer met een westen- tot noordwestenwind en 18 tot 24 graden. Na de hitte van eind deze week volgt volgende week waarschijnlijk weer normaler zomerweer met maxima tussen 20 en 25 graden. Ook in de rest van augustus is standvastig zomerweer soms ver te zoeken.

Lees ook: Je zou het nu bijna niet zeggen, maar het neerslagtekort is ernstig

Lees ook: Vallende sterren te zien deze week, mogelijk 23 per uur

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bij ons wordt het tropisch, maar in Frankrijk 40 graden
Sluiten