Metro
Metro Binnenland 17 jun 2020 / 09:44 uur

Weer wordt na het weekend op en top zomers

Zaterdag begint om 23.43 uur de astronomische zomer. En de start van het nieuwe seizoen gaat gepaard met temperaturen van 25 tot mogelijk 30 graden.

Dat meldt Weeronline. Tijdens het weekend is op beide dagen een enkele bui mogelijk, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. Zaterdag wordt het zo’n 21 graden, zondag iets warmer en zo’n 21-24 graden. Na het weekend is het weerbeeld op en top zomers.

Zomerse week, lokaal tropisch warm

Het wordt dan warmer met temperaturen tussen de 24 en 29 graden. Lokaal kan het met 30 graden tropisch warm worden. Het blijft droog en de zon schijnt elke dag flink. De zon is fel met een zonkracht 7. Dat betekent dat de onbeschermde huid na tien tot vijftien minuten kan verbranden. Vooral tussen 12.00 uur en 15.00 uur gaat het hard, dus dat betekent: goed smeren.

De temperatuur wordt geleidelijk hoger. Maandag worden temperaturen van 22-25 graden verwacht en vanaf dinsdag wordt het op steeds meer plaatsen zomers warm met temperaturen meer dan 25 graden. In het zuiden kan het lokaal tropisch warm worden met maxima rond 30 graden. Normaal is het eind juni 19-22 graden.

Astronomisch of meteorologisch?

De astronomische zomer hangt af van de stand van de zon en begint dit jaar op 20 juni om 23.53 uur. De zomer duurt tot en met 22 september 15.30 uur. De meteorologische zomer is elk jaar van 1 juni tot 1 september en is aan het begin van de maand begonnen.

Lees ook: Waarom mei kouder dan gemiddeld was, ondanks de zonnigste lente ooit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Weer wordt na het weekend op en top zomers
Sluiten