Metro
Metro Binnenland 30 jun 2020 / 20:54 uur

Van BN’er naar NSB’er: ‘Even nadenken voordat je iemand zo noemt’

Afgelopen week werden Wilfred Genee en Arie Boomsma van ‘NSB-gedrag’ verweten. Schrijver Robert Vuijsje vindt dat de term te snel wordt gebruikt.

Heel misschien gebruik je de drie letters (of vijf) zelf ook weleens, wanneer je huisgenoot z’n bier achter jouw naam heeft geturfd, of wanneer iemand je heeft verraden en/of flink heeft genaaid: „Jij bent zó’n NSB’er!” Sinds een week wordt het woord in elk geval ook op tv en op social media volop gebruikt en dat is ook schrijver Robert Vuijsje niet ontgaan.

‘Even nadenken’

Hij vindt dat de term NSB’er te snel en ondoordacht wordt gebruikt. De schrijver van Alleen maar nette mensen pleit ervoor dat mensen voortaan even nadenken voordat ze weer collega’s of BN’ers uitmaken voor een lid van de Nationaal Socialistische Beweging. „Misschien is 75 jaar te lang geleden, maar zou het niet beter zijn om de term ‘NSB-er’ exclusief te gebruiken voor de daadwerkelijke NSB-ers die collaboreerden met Nazi-Duitsland en zowel direct als indirect meehielpen aan het vermoorden van meer dan 100.000 Nederlanders?” vraagt Vuijsje zich op Twitter af. Zijn oproep krijgt veel bijval.

VI

De schrijver is niet de eerste die de afgelopen dagen kritiek uit op het gebruik van de term, overigens niet te verwarren met National Science Board.

In de discussie rond de Veronica Inside-rel werd het gebruik van het woord aangewakkerd. René van der Gijp verweet Wilfred Genee ‘NSB-gedrag’ omdat de presentator Gijp en Johan Derksen tijdens de racisme-uitzending niet genoeg verdedigd zou hebben.

En Op1-presentator Fidan Ekiz verweet Arie Boomsma zondagavond ‘NSB-gedrag’ omdat hij adverteerders de vraag stelde of zij zich wel willen verbinden aan een programma waarin vermeend seksistische, racistische en homofobe opmerkingen worden gemaakt.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Van BN’er naar NSB’er: ‘Even nadenken voordat je iemand zo noemt’
Sluiten