Iris Hermans
Iris Hermans Sport 30 jun 2020 / 21:32 uur

Sportscholen blij: ‘We kunnen weer met z’n allen tot het gaatje gaan’

Het is 1 juli D-day, of S-day! De sportscholen mogen weer helemaal open en dus kun je eindelijk weer binnen pompen met die dumbell, losgaan op de crosstrainer en kapotgaan met de deadlift.

De zwarte, paarse en blauwe ballonnen worden opgehangen, de laatste schoonmaakdoekjes gaan over de apparaten en de vloer wordt nog maar even extra goed gedweild. Anytime Fitness in Doetinchem staat te popelen om open te gaan. „We kunnen echt niet wachten!” Nienke Harbers is een van de clubmanagers van het filiaal dat 24 uur per dag open is.

Dubbel feest

Er wordt eigenlijk een dubbel openingsfeest gevierd, want de nieuwe vestiging opent officieel de sportschooldeuren. Ze zouden  op 29 april al opengaan, maar corona gooide roet in het sporten. „We zijn dus megablij. Eindelijk kunnen we van start en doen wat onze passie is. Onze leden fit en blij maken en weer met z’n allen tot het gaatje gaan.” Ze organiseerden al wel buitenlessen, „maar nu kan er weer met gewichten en apparaten worden gewerkt, mensen hebben dat gemist, en wij ook.”

‼️OPENINGSACTIE‼️Schrijf je in via onderstaande link VOOR 1 juli en ontvang levenslange korting. Let´s make healthy…

Gepostet von Anytime Fitness am Mittwoch, 10. Juni 2020

Als ze om zich heen kijkt, ziet ze vooral een goed gevulde sportschool met fonkelnieuwe apparaten, „en heel veel ballonnen.” Bij de ingang staan tafels met desinfectiemiddel en verspreid door de gym staan… „Hoe heten die dingen ook alweer? Oh ja, desinfectiezuilen.” Genoeg desinfectie voor iedereen dus.

Een aantal cardio-apparaten is dicht, omdat ze daarmee niet aan de anderhalvemeterregel konden voldoen, maar fitnessfans hoeven zich geen spierzorgen te maken: het gaat om dubbele apparaten, dus er is nog gewoon een loopband, een crosstrainer en een roeiapparaat. Óók genoeg beweging voor iedereen.

Foto van een fitness
Ook Anytime Fitness in Doetinchem opent morgen de deuren.

Tijdsvakken

Ze werken met tijdsvakken van een uur, legt Harbers, die ook personal trainer is en onder meer bodypumplessen geeft, uit. En omdat ze 24/7 open zijn, betekent dat dus ook dat je op dinsdagnacht om drie uur kunt komen roeien, of de benchpress uitdagen, of even wat push-ups. Gewoon, omdat het weer in de sportschool kan. „Het geeft een psychisch vrijheidsgevoel dat het zou kunnen, wanneer je maar wil.” Of nou ja, wel even inschrijven dus. „De meeste mensen komen of in de ochtend of juist in de avonduren en zeker in de weekenden, want dan zijn alle andere sportscholen in de buurt gesloten.”

Lees hier over de pushups van ‘fitpremier’ Boris Johnson, en hoe ze resulteerden in grote schaamte van de Britten: ‘He has tits!’

Make-over

Foto van fitnessruimte
De nieuwe kunstgrasmat

Een lik verf in nieuwe kleuren, nieuwe vloeren, waaronder een lange kunstgrasmat bij het fitnessgedeelte en Blaze, een zelf ontwikkelde intensieve work-out. Sportschool David Lloyd in Amsterdam heeft allesbehalve stilgezeten de afgelopen maanden. „We zijn met een groot team en hebben genoeg tijd gehad om alles te renoveren en op te kuisen. We hebben eigenlijk de hele gym ge-update.” Kerim van der Looy is dan ook „uiterst blij” dat ze het resultaat eindelijk aan hun leden kunnen tonen. „Zij zijn het die we natuurlijk het meeste hebben gemist.”

Max twee in de sauna

Nadat ze alle protocollen hadden doorgenomen, hebben ze de hele gym en alle studio’s aangepast op de anderhalve meter. Stickers en lijnen in alle kleuren op de vloeren, toegang tot desinfectie, extra personeel om leden te helpen en een uitgebreid schoonmaakteam. Ze werken met tijdsvakken, legt de salesmanager uit. „We mogen honderd mensen binnen hebben, dus mensen kunnen reserveren voor een uur fitness of een groepsles.” En dan zijn er ook nog het zwembad en de sauna. Die zijn ook weer open en je hebt ze straks bijna voor jezelf, want acht mensen max in het zwembad en twee in de sauna.

Of ze veel leden verloren hebben? Nee hoor, schudt hij z’n hoofd door de telefoon. „Dat valt heel erg mee. We hebben dan ook sinds maart geen maandelijkse fees meer geïncasseerd, terwijl we in juni wel gewoon buitenlessen hebben georganiseerd. We missen zeker inkomen, maar uiteindelijk hopen we er loyaliteit mee te reactiveren.”

Goed bevallen

Ook sportschooleigenaar Fred Breg uit Medemblik is blij dat zijn Fit by Greg weer helemaal open kan. Al is het hem goed bevallen, de groepstrainingen die hij de afgelopen tijd buiten heeft gegeven. „Het vergt misschien wat meer flexibiliteit en heen en weer gependel tussen sportschool en buitenlocatie, maar ik houd ze er gewoon in tot 1 september.”

Het persoonlijke contact heeft hij het meeste gemist. Want ondanks online trainingen die hij aan het begin van de crisis begon aan te bieden aan zijn leden, ontbrak „de echte drive en lekker met elkaar aan de gang kunnen gaan”. En anderhalvemeter personal training kan natuurlijk wel, maar je mist wel iemand even een schouderklop of boks kunnen geven. „Gelukkig merk je dat het de laatste weken al wel veel vrijer wordt en er weer een gezondere verstandhouding ontstaat. Minder afstandelijk, gelukkig.”

Gemoedelijk

In zijn kleine, gemoedelijke sportschool „waar iedereen elkaar kent”, heeft hij nog meer desinfecterende schoonmaakdoekjes voor de materialen opgehangen („die had ik daarvoor ook al”), en -gel voor de handen en is alles wat ruimer opgezet. Hij heeft geen tijdsvakken, „maar ik vertrouw erop dat iedereen z’n sociale intelligentie gebruikt”. Douchen mag nog even niet en de kleedkamers houdt-ie ook nog even dicht. „Maar eigenlijk doucht bijna niemand ooit hier, ze wonen toch allemaal dichtbij.”

Het heeft hem een paar leden gekost, vertelt hij. „Mensen zitten zelf ook met hun financiële situatie door de crisis.” Maar niet meer dan dat. „Medemblik is een kleine gemeenschap, mensen gunnen elkaar dingen hier. En daarnaast voelen leden zich hier thuis, ze kunnen hier hun ding doen.”

We zijn weer begonnen. Volle bak en top getraind #sportschoolfitbybreg #powerfit #wod #amrap #strandpaviljoendezoetezee

A post shared by Fred Breg, Sportschool Fit by (@sportschool_fit_by_breg) on