Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 22 jun 2020 / 11:48 uur

Rutte: Rellende demonstranten zijn ‘doorgesnoven hooligans’

„Doorgesnoven hooligans” hebben volgens premier Mark Rutte misbruik gemaakt van de demonstratie tegen de coronamaatregelen, die gisteren plaatsvond op het Malieveld in Den Haag.

Daar werden ongeveer vierhonderd demonstranten opgepakt, nadat er onder meer stenen waren gegooid naar de ME. Rutte gaf zijn mening vanmorgen voorafgaand aan een coalitie-overleg van het ministerie van Volksgezondheid.

Wel begrip voor andere demonstranten

De premier zegt wel begrip te hebben voor de overige demonstranten. „Er stonden vooral oprecht bezorgde mensen. Dat respecteer ik zeer.” Hij wil zelf ook graag dat Nederland de 1,5 meterregel kan loslaten. Toch gaat dat volgens hem niet, omdat het virus „zit te wachten tot wij verslappen”.

Een foto van rellende demonstranten in Den Haag
Demonstranten zochten gisteren de confrontatie met de politie bij het Centraal Station in Den Haag. Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Rutte benadrukt dat het recht op demonstreren nog steeds bestaat. „Dat is een groot goed. Iedereen heeft dat volste recht, of je nu tegen de coronamaatregelen demonstreert of tegen racisme. Maar je moet je wel aan die 1,5 meter afstand houden.”

Nog tien tot vijftien mensen vast

Van de ongeveer vierhonderd mensen die de politie zondag op en rond het Malieveld in Den Haag rond een betoging had aangehouden, zitten nog tien tot vijftien mensen vast. Zij zitten in verzekering omdat ze worden verdacht van zwaardere feiten, zoals openlijke geweldpleging.

De rest van de aangehouden personen is na verhoor heengezonden. De politie is tot laat in de afgelopen nacht bezig geweest met het afhandelen van het grote aantal arrestanten, laat een woordvoerder weten. Een grote groep was gisteravond al vrijgelaten.

Een foto van een demonstrant die zijn middelvinger opsteekt tegen de politie.
Enkele rellende demonstranten, gisteren in Den Haag. Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

De politie kan nog niks zeggen over de achtergrond van de arrestanten. Ook niet of er voetbalsupporters onder zitten. „Over dat laatste doen we geen mededeling”, aldus de woordvoerder. De politie meldde gisteren dat er ook voetbalsupporters naar het Malieveld waren gekomen.

Groep betogers zocht confrontatie met de politie

Hoewel de grote demonstratie tegen de coronamaatregelen waarbij tienduizend bezoekers werden verwacht, werd verboden kwamen er gisteren toch demonstranten naar het Malieveld. Nadat burgemeester Johan Remkes een korte betoging toestond omdat de aanwezigen voldoende afstand konden houden vanwege het coronavirus, bleven mensen hangen op het terrein en werd het onrustig op het Malieveld. Ook greep de ME in toen een groep betogers, volgens de politie voetbalsupporters, bij Den Haag CS de confrontatie zocht met de politie. De mobiele eenheid voerde meerdere charges uit en ook het waterkanon werd ingezet tegen betogers.

Burgemeemster Remkes verbood de demonstratie in eerste instantie omdat hij de komst van onruststokers voorzag.

Lees ook: ‘Groepsknuffel op Malieveld is provocatie rechtsstaat’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Rutte: Rellende demonstranten zijn ‘doorgesnoven hooligans’
Sluiten