Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 21 jun 2020 / 21:10 uur

Remkes verbood protest mede omdat hij komst onruststokers voorzag

Burgemeester Johan Remkes van Den Haag verbood de demonstratie van de groep Virus Waanzin vrijdag niet alleen vanwege de coronamaatregelen. Hij vreesde ook wanordelijkheden.

Dat kwam omdat de politie informatie had dat groepen onruststokers, waaronder voetbalsupporters, van plan waren om zich te mengen in de demonstratie. Dat meldde de gemeente Den Haag zondagavond na afloop van een onrustige dag, waarbij de mobiele eenheid meerdere charges uitvoerde en ook het waterkanon werd ingezet tegen betogers.

Doelbewust verstoren van de openbare orde

Volgens de gemeente waren die groepen mensen vanuit verschillende regio’s uit het land zondag inderdaad naar Den Haag gekomen. „Dit heeft niets met demonstreren of vrijheid van meningsuiting te maken. Deze groep was doelbewust uit op het verstoren van de openbare orde”, stelt Remkes.

Hoewel de grote demonstratie tegen de coronamaatregelen waarbij tienduizend bezoekers werden verwacht werd verboden, kwamen er zondag toch demonstranten naar het Malieveld. Nadat Remkes zondag een korte betoging toestond omdat de aanwezigen voldoende afstand konden houden vanwege het coronavirus, bleven mensen hangen op het terrein en werd het onrustig.

Stenen en rookbommen

Volgens de politie kwamen er ook voetbalsupporters naar het Malieveld. Bij Den Haag Centraal zocht een groep mensen de confrontatie met de politie door die te bekogelen met stenen en rookbommen. Met onder meer het waterkanon zijn ze teruggedreven naar het Malieveld. Daar is een grote groep van zo’n vierhonderd mensen aangehouden die ondanks aansporingen van de politie niet vertrok.

Eerder werden wel zeven mensen met spandoeken en flyers aangehouden omdat ze toch wilden demonstreren. Later werd iemand opgepakt die een samoeraizwaard bij zich had, meldden de gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Remkes verbood protest mede omdat hij komst onruststokers voorzag
Sluiten