Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 28 jun 2020 / 19:39 uur

Rechtbanken door actievoerders beplakt met bananen

Bij meerdere rechtbanken door het hele land werden zondag door actievoerders bananen opgeplakt.

Ook zijn er trossen neergelegd voor de ingang. Dat is een reactie op een oproep van actiegroep Viruswaanzin. Onder meer bij de rechtbank van Rotterdam en de gebouwen in Den Haag. Op social media staan ook foto’s van bananen bij de rechtbanken in Zutphen en Breda.

Sociale media

„Nederland is verworden tot een bananenrepubliek. Er is geen rechtsgang meer waarbij waarheidsvinding en rechtvaardigheid centraal staat. In plaats daarvan worden er politieke belangen behartigd door de rechtsprekende macht”, luidde de oproep van Viruswaanzin.

„Vandaag gaan we de wetsdienaren een spiegel voorhouden. Breng daarom een banaan of een trosje bij de dichtstbijzijnde rechtbank. Maak er foto’s en video’s van en deel deze via de sociale media.” Op Twitter worden zondag foto’s gedeeld van bananen die zijn geplakt op de ramen bij de rechtbanken.

Coronamaatregelen

Viruswaanzin was voornemens zondag te gaan demonstreren uit protest tegen de coronamaatregelen, zoals de anderhalve meter afstand. Dat werd verboden en Viruswaanzin-voorman en jurist Jeroen Pols riep mensen zaterdag op thuis te blijven en niet naar het Malieveld in Den Haag te komen. Zondag kwamen er toch mensen naar het Malieveld en de politie heeft een aantal aanhoudingen verricht. Burgemeester Johan Remkes kondigde een noodbevel af.

Viruswaanzin zegt in een reactie zich in de steek gelaten te voelen door de politiek, de media en nu ook de rechterlijke macht. „We leven niet meer in het land waar we dachten te wonen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rechtbanken door actievoerders beplakt met bananen
Sluiten