Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 28 jun 2020 / 18:49 uur

Politie op Malieveld gedwongen tot ingrijpen

Het Malieveld moest zondagmiddag noodgedwongen worden leeggeruimd door de politie en de ME. Mensen die ondanks het verbod toch naar het veld waren gekomen om te demonstreren, werden in busjes weggeleid richting het Centraal Station. 37 mensen zijn aangehouden.

Een aantal personen gooide met fietsen naar de politie. Die zette ook de weg van het Malieveld naar de binnenstad af. Rond 16.00 was het relatief rustig op het Malieveld en in de omgeving. De politie houdt evenwel de situatie scherp in de gaten en mensen die die kant op willen worden weggestuurd. De gemeente meldde rond 16.30 uur dat „het beeld op en rond het Malieveld in Den Haag rustig” is.

Herhaling

Eerder op zondag werd waarnemend burgemeester Johan Remkes gedwongen in te grijpen vanwege de aanwezigheid van een paar honderd mensen op het Malieveld. Remkes kondigde een noodbevel af, waarna mensen met een mobilofoon werden verzocht te vertrekken. 

De politie zette zondag veel agenten in bij het Malieveld en het Centraal Station. De politie was beducht op een herhaling van vorige week. Toen was een demonstratie ook verboden, maar ook toen besloten mensen toch te demonstreren. De betoging liep uit de hand en de ME moest eraan te pas komen. Die voerde die dag meerdere charges uit en ook het waterkanon werd ingezet tegen betogers. Volgens premier Mark Rutte hadden “doorgesnoven hooligans” misbruik gemaakt van een demonstratie tegen coronamaatregelen.

Ongeregeldheden

In totaal werden vorig weekend 425 mensen gearresteerd. Het overgrote deel is dezelfde dag of in de nacht heengezonden. Van de elf verdachten die vorige zondag werden opgepakt voor openlijke geweldpleging zit er nog een vast. De rest is heengezonden, maar blijft wel verdachte in dit onderzoek. Deze zaterdag hield de politie nog een man aan die verdacht wordt bij de ongeregeldheden betrokken te zijn geweest.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Politie op Malieveld gedwongen tot ingrijpen
Sluiten