Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 23 jun 2020 / 22:32 uur

NVWA houdt extra toezicht op dierenwelzijn tijdens de hitte

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voeren tijdens de komende warme dagen extra controles uit. Daarmee controleren ze of bedrijven zich houden aan de regels voor dierenwelzijn.

Vanwege de verwachte aanhoudende hoge temperaturen treedt vanaf woensdag ook het Nationaal plan voor veetransport tijdens extreme temperaturen in werking. De overheid en het bedrijfsleven hebben in het Nationaal plan afgesproken dat er bij hoge temperaturen minder dieren per wagen vervoerd worden en dat er extra aandacht wordt besteed aan ventilatie of andere koelingsmogelijkheden.

Dierenartsen van de NVWA kunnen op warme dagen de keuringen voor exportcertificering eerder of later op de dag uitvoeren. Op deze manier kunnen tijdens de koele momenten van de dag of nacht die dieren worden vervoerd. Ook kunnen op slachterijen aangepaste keuringstijden aangevraagd worden indien ter plaatse extreme temperaturen verwacht worden. Zo wordt de aanvoer van slachtdieren op het heetst van de dag vermeden.

Transporten langer dan 8 uur

De Europese Commissie heeft lidstaten vorig jaar al opgeroepen geen lange transporten (transporten langer dan 8 uur) toe te staan als de voorspelde temperatuur onderweg boven de 30 graden Celsius is. De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft aangegeven hier gehoor aan te willen geven, daarom kijkt de NVWA kritisch of deze grens onderweg niet wordt overschreden.

„Houders van dieren zijn verplicht hun dieren te beschermen tegen extreme weersomstandigheden”, benadrukt NVWA op haar website. „Bijvoorbeeld door bij hoge temperaturen beschutting te bieden tegen felle zon. De dieren moeten de beschikking hebben over voldoende drinkwater. Stallen voor pluimvee en varkens zijn in de regel geïsoleerd en uitgerust met ventilatiesystemen. Deze moeten ook bij extreme temperaturen in staat zijn de temperatuur in de stal binnen aanvaardbare grenzen te houden.”

Meldpunt Hittestress

Eerder op de dag maakte Wakker Dier al bekend dat het een Meldpunt Hittestress voor dieren in de vee-industrie opricht. Mensen kunnen online melden wanneer zij oververhitte dieren zien. „De komende zomer zullen miljoenen dieren weer last hebben van hittestress. Met het meldpunt willen we dit dierenleed zichtbaar maken”, zei Anne Hilhorst van de dierenwelzijnsorganisatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
NVWA houdt extra toezicht op dierenwelzijn tijdens de hitte
Sluiten