Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 7 jun 2020 / 19:40 uur

NVWA heeft nertsen op drie fokkerijen afgemaakt

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft zondag op drie nertsenfokkerijen alle pelsdieren afgemaakt. Op een vierde bedrijf gaat de ruiming maandag verder, zegt een woordvoerster. Bij de bedrijven waart het coronavirus rond.

Ze kon niet zeggen waar de geruimde bedrijven staan en hoeveel dieren zijn vergast met koolmonoxide. Pas al de hele operatie is afgerond en alle tien de nertsenfokkerijen waar het coronavirus is vastgesteld zijn geruimd, wordt een totaal aantal bekendgemaakt. Dat is waarschijnlijk aan het eind van komende week.

Geen activisten

Voor zover de woordvoerster kon nagaan zijn er zondag bij de betrokken bedrijven geen activisten gezien. Eerder probeerden dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Bont voor Dieren via de rechter te voorkomen dat de dieren zouden worden gedood, maar die wees dat verzoek af.

De dode nertsen worden afgevoerd naar een destructiebedrijf. Normaal worden de pelzen gebruikt voor bontkleding, dat gebeurt nu dus niet. Vanaf 2024 is het fokken van nertsen in Nederland verboden.

Nertsen gedood

Gisteren werden in Deurne alle nertsen van een nertsenfokkerij gedood. In de fokkerij had het coronavirus toegeslagen. Om die reden moest de fokkerij worden geruimd. Het ging volgens een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om circa 1600 moederdieren met gemiddeld vijf jonkies.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
NVWA heeft nertsen op drie fokkerijen afgemaakt
Sluiten