Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 7 jun 2020 / 20:11 uur

Demonstrerende Britten verdrinken standbeeld van slavenhandelaar

In Groot-Brittannië is ook zondag massaal geprotesteerd tegen politiegeweld en racisme. Een van de opmerkelijkste acties vond plaats in Bristol. Daar trokken demonstranten het bronzen standbeeld van de lokale ‘held’ Edward Colston van zijn sokkel en lieten het te water bij de haven.

Colston was een zeventiende-eeuwse zakenman, parlementslid en filantroop die een groot deel van zijn vermogen verdiende met de slavenhandel. Voordat zijn standbeeld kopje-onder ging, zette een betoger nog even zijn knie op de metalen nek als verwijzing naar de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd door onnodig hard optreden van een witte agent.

Hoewel de Londense commissaris van politie en de minister van Volksgezondheid het hadden afgeraden, onder meer wegens het coronabesmettingsgevaar, verzamelden tienduizenden mensen zich toch in het centrum van hoofdstad in de buurt van de Amerikaanse ambassade aan de Theems. Later trokken ze naar Downing Street en Parliament Square.

Overal in Europa demonstraties

Ook elders in Europa gingen grote aantallen mensen de straat op. In Brussel waar het er ongeveer 10.000. Die droegen in meerderheid een mondkapje, maar voldoende afstand bewaren was in de menigte bijna onmogelijk. De betoging op het Poelaerplein verliep rustig, na afloop ontstond in de Matongwijk een rellerige sfeer waardoor de politie moest optreden. In Antwerpen werden zeker honderd actievoerders opgepakt omdat ze zich niet hielden aan de ‘social distance’-regels. Ze kunnen een boete tegemoet zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Demonstrerende Britten verdrinken standbeeld van slavenhandelaar
Sluiten