Metro
Metro Binnenland 18 jun 2020 / 15:46 uur

Minimumprijs vliegtickets (34 euro) is ‘tegen EU-regels’

Een eventuele minimumprijs voor vliegtickets houdt de (Haagse) gemoederen flink bezig. Het lijkt Europa te zijn die het in de weg staat.

Aan een minimumprijs voor vliegtickets, waar de regeringspartijen D66 en ChristenUnie voor pleiten, zitten veel „juridische haken en ogen”. Volgens minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur staan Europese regels zo’n maatregel in de weg.

Kostendekkend

Kamerleden Jan Paternotte (D66) en Eppo Bruins (ChristenUnie) willen dat de prijs van een vliegticket op zijn minst de kosten voor het gebruik van luchthavens en alle bijbehorende belastingen zou moeten dekken.

Dat zou neerkomen op een minimum van 34 euro. Zij vrezen dumpprijzen nu de vraag naar vliegreizen door de coronacrisis sterk is gedaald. „Je kunt voor tien euro enkele reis naar het Griekse Thessaloniki of voor twintig euro euro naar Londen”, zei Paternotte gisteren. „Bij dat soort prijzen kijken mensen niet naar andere manieren van vervoer, bijvoorbeeld treintickets. En het zou wel een stuk beter zijn voor het klimaat als dat wél een eerlijke kans krijgt.”

Niet nog meer regels

GroenLinks en SP sluiten zich bij het voorstel aan, maar de overige coalitiepartijen zien er niks in. VVD-Kamerlid Remco Dijkstra wil niet nog meer regels voor de luchtvaart. „Hoe meer eisen je stelt, hoe moeilijker het wordt te ondernemen.” Wat CDA’er Mustafa Amhaouch betreft moet de nadruk voorlopig liggen op herstel van de huidige crisis en behoud van banen. Bij de PVV valt het voorstel van Paternotte en Bruins evenmin goed. De grootste oppositiepartij wil niet dat vliegen duurder wordt gemaakt, omdat veel „hardwerkende Nederlanders” het dan niet meer kunnen betalen, zei Kamerlid Dion Graus.

Oostenrijk

Oostenrijk kondigde eerder deze maand al een minimumprijs voor vliegtickets aan. Van Nieuwenhuizen denkt echter dat ook dat land bij de invoering op Europese regels zal stuiten. Wel zegt ze graag mee te kijken hoe de Oostenrijkers dat op denken te lossen. Het lijkt haar „niet zinvol” om dat werk zelf over te gaan doen.

Twitter

De minimumprijs van 34 euro maakte ook de Twittertongen los.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Minimumprijs vliegtickets (34 euro) is ‘tegen EU-regels’
Sluiten