Metro
Metro Sport 18 jun 2020 / 15:13 uur

UEFA wil minder kopballen in jeugdvoetbal

Bijna niets zo mooi als een rake kopbal, maar het kan schadelijk zijn voor voetballers. Zeker bij kinderen.

De UEFA wil nu dat er maatregelen worden getroffen om koppen in het jeugdvoetbal te verminderen. Bovendien moet er meer aandacht worden besteed in trainingen om de nekspieren te versterken. De overkoepelende Europese organisatie baseert zich met de maatregelen op meerdere universitaire onderzoeken.

Schadelijk

Eerder al verboden de Engelse, Schotse en Noord-Ierse voetbalbond het koppen voor spelers onder de twaalf jaar, uit angst voor blijvend letsel. De Nederlandse neuropsycholoog Erik Matser wees in de jaren negentig als eerste wetenschapper al op dit gevaar, ook bij senioren. Ook het doorspelen bij een opgelopen hoofdblessure houdt grote risico’s op blijvend letsel in.

Matser reageert nu met emotie op het bericht. „Dit doet me wel wat. Ik heb destijds een enorme strijd moeten leveren en de hele wereld over me heen gekregen. Ik het begin stond ik alleen, later kwam er steun van andere wetenschappers. Laat ik het zo zeggen, ik ben geen slappe zak geweest en ben achter mijn standpunten blijven staan. Daar ben ik trots op.”

Overwinning

De Helmondse wetenschapper zegt nooit te hebben getwijfeld. „Maar toen het Albert Einstein College of Medicine in New York mijn bevindingen onderschreef was dat toch een overwinning.” Destijds is de FIFA bij hem geweest om te vragen of hij zijn bevindingen misschien iets anders zou kunnen formuleren. „Ik heb dat altijd geweigerd. Dat er nu iets wordt gedaan voor de gezondheid van kinderen is een prachtige beloning. Koppen kan schadelijk zijn voor de hersenen. Preventieve maatregelen zijn belangrijk.”

In de loop der jaren zijn er al wel eerder regels aangepast. Zo wordt er langs de lijn veel strenger opgelet of spelers doorgaan bij hersenletsel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
UEFA wil minder kopballen in jeugdvoetbal
Sluiten