Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 13 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

‘Minder eiken vol processierupsen dan vorig jaar’

In ongeveer 30 procent van de eiken in Nederland zitten processierupsen en dat is beduidend lager dan vorig jaar.

In 2019 werd een percentage van 55 procent van eiken met processierupsen gemeten. Dat meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups vandaag op de website Nature Today.

De kennis over het aantal bomen dat de rups heeft, komt voort uit een systematische inventarisatie van bijna tienduizend bomen in verschillende delen van Nederland die niet preventief bespoten zijn. Er blijken wel grote verschillen per regio. In sommige gemeenten is meer dan de helft van de bomen aangetast, terwijl in andere maar 10 procent van de bomen de rups heeft.

Processierupsen aan de wandel

Het kenniscentrum zegt diverse meldingen te krijgen van eikenprocessierupsen die ver van een eik aan de wandel zijn en aangetroffen worden op deuren, ramen, verkeersbordjes en bankjes. Mogelijk komt dit omdat ze op zoek zijn naar een beschutte plek om in diapauze (een soort ruststand) te gaan, aldus de onderzoekers.

Op deze foto zie je een waarschuwing tegen processierupsen
Oppassen geblazen als er eikenprocessierupsen in de buurt zijn. Foto: Getty Images

De haren van de eikenprocessierups veroorzaken bij mensen jeuk, bultjes en oogklachten. Vorig jaar was de overlast het grootst eind juni en begin juli. Duizenden mensen gingen toen naar de huisarts met klachten. De komende weken zullen veel mensen last krijgen, verwacht het centrum. De pittige onweersbuien en harde wind die de komende dagen zijn voorspeld, zullen ertoe leiden dat rupsen, nesten en vervellingshuidjes uit bomen zullen waaien, aldus de onderzoekers.

Vlindervangsten

Het Kenniscentrum Eikenprocessierups meldde begin april dat de eerste eikenprocessierupsen uit hun eitjes waren gekomen. Normaal gesproken zullen de eerste rupsen halverwege mei brandharen krijgen, wist het centrum te vertellen. „Half mei is ook het moment waarop processierupsen weer nesten gaan vormen en ze zichtbaar zullen worden voor het publiek.” De voorspelling toen: „Op basis van de vlindervangsten van vorig jaar worden er minder rupsen dan vorig jaar verwacht.”

Lees ook: Eikenprocessierups niet in de val getrapt, spinnen en kevers wel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Minder eiken vol processierupsen dan vorig jaar’
Sluiten